Анализ на повече от 1000 проучвания показва, че пиенето на горещи напитки вероятно е канцерогенно за хората, това е официалното заключение на Международната агенция за изследване на рака.

Горещите напитки най-вероятно увеличават риска от рак, това съобщиха експерти вчера на агенцията, която е част от структурата на ООН, но кафето, за което най-вероятно сте си помислили, че може да е канцероген, е безопасно при нормални температури.

Чаят и мате или парагвайски чай, популярна в Южна Америка билков чай, също се оказват вредни, ако се бият горещи с температура от 65 градуса, съобщава Международната агенция за изследване на рака.

Няма значение каква е течността, посочва епидемиологът Дана Лумис, която също участва в мета-анализът на най-популярните напитки в света. Това, което е от значение, е температурата.

На ден по целия свят се изпиват по 1.1 милиарда чаши кафе, и затова индустрията, произвеждаща кафе, приветства премахването на напитката от списъка с „вероятно“ канцерогенните вещества.

Днес можем да си сварим или да си купим чаша кафе, без да се притесняваме за здравето си, посочва Бил Мъри, президент на базираната в САЩ асоциация на кафето.

Институтът за научна информация за кафето, чиито представители отблизо следят научните изследвания в тази област, посочват, че кафето обикновено се консумира под 60 градуса.

И заключението на Международната агенция за изследване на рака не е свързана с нормалната консумация на кофеиновата напитка, обяви генералният секретар на института в официално изявление.

Агенцията за изследване на рака е използвала цялата налична научна литература – повече от 1000 проучвания, в които се изследва връзката между злокачествените патологии и кафето или мате, което също е популярно и Близкия изток.

Добри новини за кафето

И двете напитки са квалифицирани като вероятно канцерогенни за човека от 1991-ва година, когато е направен и последния анализ и оценка.

Но доказателствата, събрани тогава не могат да направят връзката между пиенето на кафе с нормална температура и повишеният риск от рак, отбелязват експерти от агенцията, която е част от Световната здравна организация към ООН.

Що се отнася до парагвайския чай мате, който обикновено се пие горещ, от мета-анализът се установило, че високата температура, а не самата напитка, вероятно е причината за повишеният риск от рак на хранопровода.

Парагвайският чай мате се пие много често с метална сламка, като чрез нея горещата течност достига направо до гърлото, като така не е възможно охлаждането му в устата.

Отделно изследване показва, че няма връзка между този вид злокачествено заболяване и пиенето на студен парагвайски чай.

Това подтикнало експертите, извършващи мета-анализът да разгледат изследванията, които анализират връзката между рака и топлите напитки, различни от парагвайския чай.

Някои го предпочитат много горещо

На много места по света традиционно чайовете се пият много горещи – с температура от около 70 градуса, като млечнобелите чайове в някои части на Африка и централна Азия.

В много от тези региони се отчитат повишени нива на рак на хранопровода.

Данните показват значително повишен относителен риск от развитие на злокачествени процеси в резултат на пиене на много горещи чайове и много топли напитки.

При провеждане на лабораторни изследвания върху мишки било наблюдавана бърза прогресия на езофагеални тумори в резултат на въздействието на вода с температура 65-70 градуса.