Хората ослепяват, губят косата си, отслабва паметта им, болят ги и ставите.

Част от оцелелите в епидемията от Ебола, повече от година, продължаваща в Западна Африка, в продължение на много месеци след оздравяването си страдат от различни негативни симптоми, съвкупността от които лекарите вече нарекли „синдром пост-Ебола “.

При едно част от оздравелите се наблюдава отслабване на зрението, болки в очите и ставите, загуба на коса, влошаване на паметта, пристъпи на безпокойство и тревога. Някои от преживелите заразяването с вируса Ебола напълно ослепяват.

Никаква медицинска литература по повод дългосрочните последствия от Ебола треската за здравето не е разположение, научни изследвания в тази насока до сега не са провеждани, поради това е неизвестно каква е продължителността на синдрома пост-Ебола и колко души е възможно да бъдат засегнати от него.

Наскоро стана известно от къде е започнала епидемията от Ебола през декември 2013 г. – първият инфектиран с вируса човек било 2-годишно момче от село в югоизточните провинции на Гвинея.

То се заразило, след като влязло в контакт със заразено месо от плодов прилеп. А в края на миналата година експерти на СЗО заявиха, че плодовите прилепи, принадлежащи към семейство Pteropodidae са природен резервоар на вируса, предизвикващ заболяването ебола хеморагична треска при човека.

По данни на СЗО, от декември 2013 г. в 9 държави от Западна Африка са били регистрирани 22 495 случаи на Ебола, а броят на жертвите е достигнал почти 9000 души. През последния месец, според информацията, която редовно публикува СЗО нивото на заболеваемост в 3-те най-засегнати от епидемията държави – Либерия, Гвинея и Сиера Леоне, отбелязва спад. Но въпреки това в началото на февруари СЗО обяви за ръст на броя на заболелите в тези страни.

Между впрочем, първите клинични изпитвания на експерименталния противовирусен препарат favipiravir (Avigan), разработен от японската компания Toyama Chemical, показват добри резултати. Изпитванията започнали в средата на декември в една от болниците в столицата на Гвинея Конакри.

В тях са взели участие 80 пациенти, както хора в зряла възраст така и деца. Препаратът, както се съобщава понижава риска от настъпване на смърт и ускорява оздравителните процеси.

Освен това в края на януари в Западна Африка стартираха клиничните изпитвания на други ваксини срещу вируса ебола. Общо се планира в изследванията да вземат участие около 30 хиляди души.

В медиите във Великобритания беше съобщено за пристигането на 23-ти януари на първата партида от 300 флакона ваксини производство на британския фармацевтичен концерн GlaxoSmithKline (GSK). 2 други експериментални ваксини – кандидати, разработени от NewLink Genetics в сътрудничество Merck и Johnson and Johnson, които от своя страна са в партньорство в този проект с Bavarian Nordic.

Както подчертал ръководителят на отдела по ваксините в GlaxoSmithKline Монсеф Слауи до масовата ваксинация на населението няма още много време, тъй като засега всички потенциални ваксини се намират на етап разработване и е необходимо да получат одобрението на Световната здравна организация и на други национални инстанции и регулатори.

Освен това, според Слауи, всичко зависи от това колко бързо ще успеем да получим достатъчно количество от този препарат.

Ваксината на GSK досега е била тествана върху 200 здрави доброволци, като е показала приемливо ниво на безопасност. Чрез този препарат в организма на човек се въвежда генетичен материал от вируса Ебола щама Заир, който предизвика безпрецедентна по своите мащаби епидемия в Западна Африка.