За малко и нов рекорд заразени, това показват обновените данни на информационната система.

325 са новите случаи за 21 юли при над 5300 PCR теста, което е около 7-8% положителни или повече, отколкото на 20 юли, когато около 5,3%. Общо тестовете нарастват до над 215 000.

Излекуваните отчитат рекорд при 325 нови заразени

На фона на стряскащият брой нови заразени, който е съвсем близо до предишния рекорд от 10 юли, се наблюдава и положителна тенденция. Рекордно отписване на прекарали инфекцията като излекувани. Досега не е отчитана толкова висока стойност на дневна база от 316 излекувани.

Това доведе и до нов обрат между излекувани и реално болни, като според най-новите данни преборилите инфекцията са над 4500, а активните са малко над 4400.

Същевременно се наблюдава и спад при хоспитализираните, като намаляват до 622. Остават доста значителен брой и много повече, отколкото през априлския пик, но все пак изписаните са били повече на 21 юли, отколкото новите приети.

Потвърдените случаи вече надхвърлят 9200, което е значимо нарастване. Заболелите в тежко състояние също намаляват – до 31.

Случаите на летален изход се увеличават с още 5, което съвсем не е успокоителна стойност, като общият им брой нараства до 313.

Няколко областни центъра на епидемията

Епидемиологичната обстановка в страната може да се определи като леко притеснителна, тъй като са се формирали няколко областни центъра на епидемията.

Водещият е, разбира се, област София-град с 99 заразени, което не е най-високата стойност. Пикът от 140 за ден досега остава най-висок, на второ място може би с рекорд заразени е област Пловдив – 50.

Досега не е отчитана толкова висока стойност на заразени за ден. Областният управител на Пловдив обяви, че 2 частни болници се включват като евентуален резервен вариант при нарастване на потока от нуждаещи се от медицинска помощ с коронавирус.

Веднага след Пловдивска област е Варненско, където новите са 48. Засега няма информация дали те са свързани с конкретно огнище или са разпръснати из цялата област, без да може да се установи връзка между тях.

Този висок показателен е притеснителен за морската столица, тъй като може допълнително да уплаши и без това малкото туристи това лято по морето.

Съседната на област Варна Бургас е с 5 нови заразени, което е сравнително малко, но все пак има риск от внасяне на вируса от север.

С 25 нови заразени е област Благоевград, като е възможно те да са контактни лица от огнището в цех в община Гоце Делчев.

Наполовина по-малко са новите, при които се установява коронавирус в областите Добрич и Велико Търново, съответно с 13 и с 12 нови

Близо до прага от 10 нови заразени е област Смолян с 9, както и Софийска област и Пазарджик. Не се очаква Гърция тотално да забрани на българи да влизат в страната, тъй като има гаранция, че тези които влизат са без коронавирус, заради задължителните сертификати от тестове, които се представят.

Заразените по възрастови групови продължават да доминират като бройка тези на възраст от 50 до 59, близо 1700, следвани от 40 до 49 години – 1655. Разликата между тези 2 възрастови групи е сравнително малка, но се запазва вече повече от месец.

България върви нагоре по заразени в световната класация

В международната класация по потвърдени случаи на коронавирус България се изчаква нагоре, като изпреварва Норвегия и се нарежда на едно място след Северна Македония.

Последните данни оттам са за 163 нови заразени, което е двойно по-малко, отколкото у нас. На Балканите най-близо до нас, но с по-малко заразени е Босна Херцеговина – 308.

Сърбия отново е пред нас с 352 и 9 жертви. Белгия, Мароко и Нидерландия са с доста по-малко, отколкото у нас.

С двама повече нови заразени от България е Молдова, но страната е с доста повече общ брой жертви 707. По-голямата част от установените там случаи са излекувани, но активните стават над 6000, което означава, че страната е под епидемичен натиск.