Ултравиолетовите лъчи от спектъра на слънчевите бързо и ефективно унищожават коронавируса и затова може активно да се използват в борбата с COVID-19, заяви италиански имунолог, професор от Миланския държавен университет Марио Клеричи.

Ултравиолетовите лъчи убиват коронавируса за секунди

Изследователят ръководел съвместно изследване на биолози и физици. В първия етап те пускат вируса SARS-CoV-2 в капки вода, като се възпроизвежда ефекта, който възниква по време на кашлица или кихане на заразен с коронавирус човек.

Използвали са се 3 различни концентрации на вируса. Ниската концентрация приблизително съответствала на ситуациите, при които в стаята има заразен, висока – при протичаща тежка форма на COVID-19, много висока – изобщо нямала аналози в реалния живот.

Всички тези материали учените излагат на различни дози слънчеви лъчи в късовълнов диапазон – ултравиолетови лъчи С, УВ-С.

В резултат се изяснява, че въздействието на УВ-лъчите, дори в малки дози буквално за няколко секунди може да доведе до инактивация на вируса, разказва Клеричи.

Изследователят припомня, че УВ-С напълно се поглъща при преминаването на слънчевите лъчи през земната атмосфера. Затова свой следващ експеримент имунолози от Милано поставят вече с ултравиолетови дълги лъчи УВ-А и със средна дължина УВ-Б, тоест с тази част от слънчевите лъчи, която достига повърхността на Земята.

Тези лъчи нагряват въздуха, а също и въздействат на човека, като предизвикат появата на загар.

Резултатът е бил същият – минимална доза слънчеви лъчи за броени секунди унищожава коронавирус в капки вода на практика на 100%. Какво означава това?

Какви ултравиолетови лъчи за унищожителни за коронавируса

Слънчевите лъчи, проникващи лятото в земната атмосфера, могат на практика да убият вируса, съдържащ се в капките слюнка, които възникват при кашлица или разговор със заразен човек, подчертава професора.

Според неговите думи, с това се обяснява настоящото понижаване на заболеваемостта от COVID-19 в Европа, и в повечето страни, разположени в Северното полукълбо. България е сред изключенията, както и Сърбия, а и някои други държави.

Същевременно в Южното полукълбо, където сега е зима и слънцето е доста по-слабо, темповете на заразяване достигнаха пик, добавя Клеричи.

За потвърждение на хипотезата биолозите от Миланския университет се обръщат към специалисти от Националния институт по астрофизика, на които те предлагат да проверят за наличие между нивото на слънчевата радиация и епидемиологична ситуация в различни региони на света.

Според, Клеричи, астрофизиците провеждат съответен анализ за периода от 15 януари до края на май на текущата година и стигат до заключението, че тази връзка съществува.

Колкото повече слънчевите лъчи достигали до земната повърхност и колкото по-високо било нивото на УВ-лъчите, толкова по-малко случаи на заразяване с коронавирус се регистрирали.

Защо в Индия заразените са толкова, макар и да е топло

Естествено, има и изключения. Така, високото ниво на разпространение на вируса се наблюдава сега в Индия, Пакистан и Бангладеш.

Това се обяснява с мусона, при който лятото, заради обилните валежи до земята стигат малко слънчеви лъчи.

Авторите на изследването също отбелязват, че учените, работещи с материали за COVID-19, не трябва да игнорират социалните фактори, свързано с общественото поведение.

Най-добрият пример за това е ситуацията в САЩ, където неспазването на защитните мерки, на социална дистанция, продължително отказват да носят маски.

Подобна е ситуацията и у нас Масовите манифестации, протести, които вече позатихнаха, доведоха до буквално взрив на новите заразени и съществено усложнение на епидемичната обстановка.

Тези изключения само потвърждават правилото – при равни други условия слънчевата радиация е най-важният фактор, който възпира разпространението на вируса, заключава професор Клеричи.

У нас, за съжаление, точно през летния сезон бе достигнат пика на заразените, до момента най-високият показател на дневна база е 330, отчетен на 10 юли.

Въпреки критиките, че този бум е, заради множеството тестове, това не се подкрепя от постъпилите в болница.

Един единствен показател се стабилизира на прилични нива, макар и да се наблюдава нарастване спрямо началото на юни, когато бяха най-ниските нива на заразените.

Тогава дори и експертите бяха одушевени от идеята, че епидемията е приключила, но избухването на няколко огнища, това до масово разпространение на вируса из цялата страна.