Парауретрална киста – това е доброкачествено образувание, локализиращо се в близост до устието на пикочопровода, а понякога и на самия пикочен канал.

Тази патология се характеризира с образуване на кухина с кръгла форма, която е изпълнена с течно съдържимо. Към настоящия момент този патологичен процес се лекува само с хирургична интервенция.

Консервативни методи не са разработени. В тежки случаи подобно на киста образувание може да се инфектира вторично и да се образува абсцес. Още едно усложнение е дивертикул на пикочния канал.

Парауретрална киста – от какво може да се предизвика

Парауретрална киста – това не е много често срещано заболяване.

За първи път е описано през 1880 г. Най-често се открива във възрастовия диапазон от 20 до 50 години.

Сред най-опасните усложнения на тази болест е злокачествено израждане на възникналото огнище, но това се наблюдава много рядко.

Основни причини за образуване на парауретрална киста

Основната причина за развитие на параутрелна киста е значително натрупване на ексудат в областта на скениевите жлези /малки жлези, които образуват слуз/, вследствие на тяхното запушване.

Възпалителни процеси в пикочния канал най-често допринасят за това. При повече от 40% от жените с тази диагноза се открива гонококова флора, която способства за възникване на възпаление.

В останалите случаи се доказва ролята на условно-патогенните бактерии. Още един важен фактор са травмите.

При редица жени параутрелните жлези се запушват от груби интимни ласки. Тежко протичащи раждания също могат да способстват за увреждане на скениевите жлези.

Отделен фактор са и различни медицински манипулации. Значително по-рядко този вид кисти са с вроден характер.

Понякога не е възможно да се установи каква е причината за тяхното възникване. В основната рискова група са жени с различни генитални инфекции.

Също и онези дами, които са с понижени нива на имунна защита, например, на фона на прием на имуносупресори.

Как се развива парауретрална киста 

Първоначално в областта на скениевите жлези се формира възпаление, което е с инфекциозна и с неинфекциозна природа.

Това възпаление води до нарастващ оток, който на свой ред става причина за запушване на жлезата.

С натрупването на възпалителна течност се наблюдава постепенно увеличаване на парауретралната жлеза, което в крайна сметка води до образуване на кистозна кухина.

С течение на времето тази кухина обикновено става все по-голяма и започва да притиска уретрата - пикочния канал. Понякога кистата може да се разкъса от само себе си.

Симптоми, характерни за парауретрална киста

Това заболяване дълго време не се съпровожда с каквито и да е симптоми. Първите оплаквания обикновено възникват, когато кистата достигне големи размери.

В приблизително 75% от случаите жената сама може да установи образуванието, което е с еластична консистенция, в областта на външния отвор на пикочния канал.

С течение на времето се присъединяват и симптоми като увеличаване на позивите за уриниране, болезненост и парене по време на този процес.

В редица случаи започват да се отделят от пикочния канал, които стават повод и за оплаквания. Вследствие на притискащото въздействие на кистата е възможно да се развие хронично възпаление.

Проявява се с тазови болки и неприятни усещания при полов контакт. Описаните по-горе клинични проявления най-често се усилват именно след полов акт.

В редица случаи възникват проблеми с уринирането. Представени са със задържане на урина или неконтролируемо самоволно отделяне на урина, тоест изпускане.

Самата течност става по-мътна и тъмна на цвят. Симптомите, които сигнализират за обща интоксикация на организма, възникват само при вторично инфектиране.

Диагностика и лечение на болестта

Тази болест създава някои затруднения при поставяне на диагноза, тъй като не се съпровожда с каквито и да е клинични проявления.

Първо е необходимо извършване на гинекологичен преглед. Следващ етап е трансвагинално ултразвуково изследване и уретроскопия. При съмнения може да е необходимо назначаване на ЯМР.

Лечението на парауретрална киста предполага извършване на хирургична интервенция.

Съществуват 2 основни метода. Това са унищожаване на кистозната кухина с помощта на специални разтвори и тяхното изрязване. В предоперативния период се назначават антибактериални препарати.

Профилактика на развитие на парауретрална киста

Принципите на профилактика се свеждат до избягване на полови контакти без предпазни средства, своевременно лечение на съществуващи възпалителни заболявания, а също и редовни гинекологични прегледи.