Открита рана - в някои случаи може да представлява опасност за здравето и да доведе до инфектиране на целия организъм.

Затова е важно да знаем какво трябва да направим във всека конкретна ситуация при открита рана, за да се предотвратят неприятни последствия.

Инфекция на рана и бяс – правила за предотвратяване

Порезна рана – пробиване на крак с игла

Забиване на игла в крака – тази неприятна ситуация може да се случи на всеки. Това е не само много болезнено, но може да предизвика и инфекция. Игла от спринцовка може да се забие в крака при ходене на бос крак плажа.

Възможно е това да стане през обувка, но случаите са по-редки. Една от основните опасности при травмиране на крака с игла от улицата е инфектирането с тетанус.

Спорите на тетанус присъстват в голямо количество в почвата, ръждясали метални предмети – пирони и са с висока устойчивост на външни фактори.

Не се унищожават под въздействие на високи температури, студ, валежи и могат да преживеят десетилетия в околната среда.

При попадане в жив организъм патогените започват бързо да се размножават и може да предизвика патологична хемолиза – разрушаване на червените кръвни клетки.

Бактерията отделя и токсин, който предизвика спазъм на гладката мускулатура и което може да доведе до летален изход.

Използвани игли често безотговорно се изхвърлят на улицата от наркозависими, болни от различни заболявания.

Забиването в крака на заразена игла може да повиши риска от заразяване с хепатит В, С, а също и с вируса на имунния дефицит или краен стадий на тази инфекция – СПИН.

Вирусът на хепатит В е най-заразен от всички изброени и може да запази жизнеспособност на открито при стайна температура в продължение на няколко седмици.

По-кратко време продължава да съществува в околната среда вирусът на хепатит С – само около 3 дни.

Ако се говори за вируса на имунния дефицит, то може да убие човек буквално за няколко минути.

Но съвсем друг е въпросът, ако при травмата иглата е била на спринцовка. В този случай рискът от заразяване с вируси е много висок.

Понякога е достатъчна капка инфектирана кръв на заразен, за да стане стане .

Въпреки разпространеното мнение, иглата, която дълбоко е проникнала в крака, не може да стигне до сърцето по никакъв начин с кръвообращението.

Иглата или част от нея може да проникне по-дълбоко в тъканите, но нищо повече.

Какво да правим, ако игла се забие в крака

Ако иглата не е напълно навлязла, и нейният връх остане да стърчи над повърхността на раната, може да я извадим и сами.

В противен случай ще проникне дълбоко в тъканта, а ако до край не се вижда, не е нужно да се опитваме да го правим със собствени сили.

При подобна травма колкото се може по-бързо трябва да стигнем до най-близката болница. По възможност е добре да се извика такси.

След промиване на раната в спешния кабинет се бъде извършена процедура по извличане на гной.

Ако пък нейния край не се вижда, преди извършване на операцията трябва да се направи рентгенография, за да се определи позицията на чуждия предмет вътре.

След премахване на иглата или на части от нея се прави обработка и зашиване на раната, поставяне на асептична превръзка.

В спешния кабинет трябва да се извършат всички мероприятия за предотвратяване заразяването с тетанус. Ако такава ваксина не е била поставяна повече от 10 години, се прави реваксинация.

Ако по време на забиването иглата е била сложена на спринцовка, следва да се предполага, че вероятността от заразяване с вируси е висока.

В тази ситуация е показен прием на специални препарати в рамките на един месец. Във всеки случай следва да се направи кръвно изследване, развитие на съответните медикаменти.

Ухапване от бясно куче

Чрез ухапване болното животно може да заразява с вируса на бяса. Последното е инфекциозно заболяване, което е смъртоносно. Лекарства към ден днешен на практика отсъстват.

Как да се предпазим от вируса на бяса

Ако е станало ухапване, то трябва да се действа бързо. Първото нещо, което трябва да се направи е да се промие раната с вода и с домашен сапун, който действа разрушително на бяса.