Реципиентът на трансплантирания пенис от Южна Африка скоро ще стане баща, разказа пред ВВС хирургът Андре дер Мерве, извършил операцията. Приятелката на пациента съобщила, че е в четвъртия месец на бременността.

Според лекаря, южноафриканецът много се радва и бременността показва, че присаденият орган е „сработил“, тъй като неговата пикочно-полова функция се е възстановила.

21-годишният млад мъж след неправилно обрязване, традиционно за неговата държава, загубил половият си член – дължината на неговата съхранена част била около 1 см.

През декември 2014 година хирурзите от университета Стелънбас / Stellenbosch University/ и болницата Тайгерберг /Tygerberg/ извършиха 9-часова операция по трансплантация на органа от починал донор.

Ван дер Мерве няма да прави тест за бащинство, тъй като смята, че няма основания да не вярва на своята приятелка.

Екипът от хирурзи смята подробно да проучи резултатите от операцията и да проведе подобни операции на други пациенти.В Южна Африка ежегодно или дори стотици юноши биват осакатени или умират по време на традиционни церемонии за посвещаване и обрязване.

Важно е да припомним, че хирурзите провели операцията прогнозираха пълно възстановяване на функционалността на трансплантирания орган след 2 години. Но още през март тази година беше съобщено пациентът е способен да поддържа ерекция, да еякулира и да уринира и да води полов живот и да изпитва оргазми.

Тази операция всъщност е втората. А първият присаден от южноафрикански хирурзи пенис се наложи да бъде отстранен. Причината за това била психологическите трудности на реципиента да свикне с чуждия орган. В рамките на проекта се очакват още 9 подобни трансплантации.

В американския Форбс през март се появи колонка на уролога-онколог от университета на Питсбърг, Бенджамин Дейвис, който не е съгласен с определянето на проведената операция като „огромен пробив“.

Дейвис посочва, че в хирургически смисъл операцията се е състояла в съединяването на най-малките нерви и кръвоносните съдове на пациента и на донорския орган – а това вече е рутинна операция – обратима вазектомия.

Урологът напомня за станалия световно известен случай на американското семейство Бобит – през 1993 година съпругата на Джон Бобит Лорена отрязала половият му член с кухненски нож и избягала от семейното им жилище, като изхвърлила органа от прозореца на автомобила си.

Спасителите успели да намерят половия член и да занесат на хирурга и в болницата той бил зашит на пострадалия.

Дейвис подчертава, че основният проблем на подобни операции не е самата процедура, а дългосрочните последствия.

Присаденият на южноафриканецът пениса функционира нормално повече от 6 месеца и дори с неговия помощ той успя да изпълни основната функция на мъжкия организъм, а именно да създаде поколение.

Но отхвърлянето на присадените органи често отнема повече време, и дори не месеци, а години. На пациентите им са необходими редовни изследвания на кръвта, смяна на приеманите медикаменти, биопсии и прегледи.

Дейвис също отбелязва, че възторгът по повод оргазмите и еякулациите на пациента. Мъжът, както се съобщава, и преди ампутацията е имал член с дължина 1 сантиметър и това според уролога е достатъчно за съхраняване на способността към оргазъм и еякулация. Новите функции за южноафриканеца са ерекцията и уринирането.

Дейвис също напомня за общественото възхищение след първите операции по присаждане на китки на ръцете и на лице.

И отбелязва, че успехът на тези интервенции след изминалите от тогава години може да се определи като много умерен, тъй като проблемът не е в хирургията, а в подбора на препарати, които едновременно създават имунно-толерантна среда за безконфликтното приемане на китките на реципиента и същевременно тези медикаменти да бъдат безопасни за него.