Въздухът не е нищо повече от смес от газове, но без него човек не може да живее. Ние изцяло и напълно зависим от дишането.

Нашите организми са привикнали да се задоволяват с въздуха в градовете, в който има много вредни примеси и затова ние не се замисляме, когато вдишваме своеобразна смес, наситена с различни пари на бои и разтворители.

А когато сме в дома или офиса също вдишваме някакво бледо подобие на чист атмосферен въздух.

Ние често забравяме, че само свежият въздух може да ни даде енергия за живот, младост и красота. Само чистият въздух, вдишан на открито, далеч от пътища и паркинги, притежава свойството да дава на човека енергия и да удължи неговата младост.

Между здравето и правилното дишане съществува пряка връзка. А неправилното дори е възможно да предизвика заболяване или да усложни протичането на вече съществуващото.

Усвояването на техниките за правилно дишане ще спомогне на вашия организъм по-лесно да се справя с трудностите, без значение дали е физическо или емоционално натоварване или умствен труд.

Важност на диафрагменото – коремното, дишане

Първото вдишване на бебето е напълно естествено, детето диша с помощта на корема. Ако наблюдавате дишането на бебе, вие ще забележите, че при вдишване неговият корем се повдига и се отпуска при издишване.

Но с времето всички ние забравяме как да дишаме правилно. Повечето от нас преминават на гръдно дишане, игнорирайки по този начин коремното. Възможно е този преход да е обусловен от изискванията на обществото към външния вид на жените и мъжете. Тъй като плоският корем и високите гърди се считат за признак на красота.

„Глътни корема и дишай с пълни гърди“. Кой не е слушал тези думи?

Освен обществото на дишането въздействат и емоциите такива като гняв, страх, вълнение – всякакви стресови състояние. Намирайки се в такова състояние, човек подсъзнателно стимулира гръдното си дишане и потиска движенията на коремните си стени.

А между впрочем, е трудно да се подцени значението на коремното дишане. По време на него диафрагмата се движи, спомагайки за снабдяването на всички тъкани на организма с кръв, при правилно дишане тя изпълнява ролята на своеобразен сърдечен масажьор и така се облекчава неговата функция.

Как да се научите правилно да дишате, за да подобрите състоянието на организма си?

Ако желаете да се научите правилно да дишате, ще ви се наложи да се откажете от носенето твърде тесни дрехи, ограничаващи дишането – корсети, високи колани, много тесни сутиени и т.н.

Вдишването при коремното дишане трябва да бъде с 3-4 пъти по-кратко от издишването. Коремното дишане не е необходимо да бъде често. Хората, владеещи тази дихателна техника броя на дихателния цикъл до 3-6 на минути. 1 дихателен цикъл се състои от 1 вдишване и 1 издишване.

Насищането на кръвта с въглероден диоксид при задържане на дишането има силен тонизиращ ефект върху всички физиологични процеси, върху целия организъм като цял.
Но не е задължително да се стремите към това. Броят на вдишванията и издишванията на обикновения човек са между 12 и 15 на минута. Едно от основните правила при коремно дишане е вдишванията и издишванията да се осъществяват чрез носа, тъй като именно такава функцията на този орган.

Носовото дишане спомага за загряването на въздуха, предпазва белите дробове от ненужната прах.