Учени от Penn State College of Medicine установиха, че жените, които са раждали своето първо дете с помощта на секцио, имат по-малко шансове да заченат повторно, отколкото тези, които са родили първото си дете по естествен път, вагинално.

Защо след секцио зачеването може да е доста по-трудно

В изследването участвали 2021 жени на възраст от 18 до 35 години. След раждането на първото дете те в продължение на 3 години предоставяли на учените данни за осъществените от тях интимни контакти без предпазни средства и за зачеванията през този период.

Около 600 от участничките в проекта родили своето първо дете с помощта на секцио. Според данните от изследванията, тези участнички е било с по-голяма вероятност да са по-възрастни, да страдат от затлъстяване и да се лекуват от безплодие.

След 3 години наблюдения се оказва, че от групата родили секцио, повторно забременели след полов акт без предпазни средства 69% от жените, а от групата, родили първото си дете по естествен път – 78%.

Също жените след секцио били с по-малки шансове за зачеване на здраво дете.

Учените смятат, че причина за тази значима разлика може да е образуване на белези в матката или в маточните тръби – дори и тези белези да не се намират в областта на имплантация на ембриона.

Кога е необходима помощ при трудности с последващо зачеване

Съответно ако жената, за първи път, родила секцио, не може да забременее повторно в рамките на година, то следва да потърси медицинска помощ.

Разбира се, малко са жените, които биха желали след раждане секцио, да забременяват толкова рано, това си е сериозна операция и затова са необходими поне 2-3 години за пълно възстановяване.

У нас дори покрай клиничните пътеки за коронавируса, се заговори и затова, че ще бъде вдигната цената и на тази за естествено раждане над тази за секцио.

В България повечето жени предпочитат да раждат секцио, над 40%, което се приема за отклонение от нормалните 15-20%, които се постигат в Скандинавските държави.

Съмненията са, че това може да е заради по-скъпата досега клинична пътека за естествено раждане.