За първи път след близо месец се наблюдава обрат в тенденцията при новите заразените с коронавирус у нас. Излекуваните са повече – 198 от новите заразени – 159 според данните от разпространени от информационната система и то въпреки повечето направени тестове в понеделник, общо 3341.

Положителен старт на новата седмица, значителен спад на новите

Положителните тестове намаляват до по-малко от 5%, което не може да не се определи като позитивен старт на новата седмица, въпреки някои доста обезпокоителни данни.

Така активните случаи намаляват до 3618. Ако се запази тенденцията, да се обявяват повече излекувани, отколкото са новите заразени, активните отново трябва да спаднат отново под общия брой на преборилите инфекцията.

Положителна тенденция се наблюдава и при хоспитализираните, който показател е сред най-обезпокоителните за здравното ни министерство, лекари, лечебни заведения и дори за главния държавен здравен инспектор.

Спрямо неделния ден спадът е с 6 – от 535 на 529 в понеделник. Намаляват и приетите в болница в тежко състояние – от 33 на 29, което означава, че спада натиска, но само на дневна база върху реанимациите.

Както се казва, една птичка пролет не прави, затова и по тези сравнително положителни данни все още не могат да се правят изводи и заключения за цялостна промяна на тенденцията.

Още повече, че в епидемиологичното данни има и един доста негативен, на който ако се акцентира, останалите положителни промени остават сякаш на заден план.

Обезпокоителни данни за заразените медици и за жертвите

Случаите на летален изход рязко нарастват и са 8, което може да се приеме за доста обезпокоително. Общият им брой достига до 276.

С този висок показател може да се обясни както намаляването на приетите в болница, така и на заболелите, които са в интензивно отделение.

Друг не по-малко обезпокоителен показател е рязкото нарастване на заразените медици в понеделник. Информационната система отчита разлика от 18 заразени.

От 511 при обновлението в понеделник до 529 във вторник, с което се преминава прага от 10%, стига не е не грешка при обявяването на данните.

Сред новите медици с коронавирус лекарите са 8, увеличават се от 177 на 185, медицинските сестри са 4, нарастването от 186 на 190. Изненадващо е увеличението на фелдшерите с 2-ма нови, от 5 на 7. Заразените санитари за деня също са 2 и други двама са от категорията – друг медицински персонал.

В 22 области са установени заразени, само в 3 са над 10

Епидемиологичната картина в страната показва 22 области, в които са установени нови заразени. На 1-во място отново е столицата, област София-град с нови 73 заразени, следвана от Пловдивска област с 19.

Изглежда и там вирусът циркулира и затова не минава и ден без нови заразени, а и все пак 3-4 са референтните лаборатории и има възможност да се правят повече тестове.

Само още една област в страната е с над 10 нови заразени, това е Добрич, с 12 нови, възможно е да са от конкретно огнище, макар и в тази област като цяло новите заразени да са сравнително малко, общо 68 от март досега.

Изненадващо област Ловеч отчита 5 нови заразени

Най-близо до ключовия праг от 10 положителни за деня е област Стара Загора, където са 8 новите, но това може да се обясни с вчерашните 0 оттам, изглежда лабораторията не е обработвала проби и затова днес са малко повече, но засега нивата не са обезпокоителни.

С 6 нови е Софийска област, където се наблюдава циркулация от столицата, заради най-големия брой на установените в страната там – близо 2500, като от системата не се установява колко са активните.

Две са областите с по 5 нови с коронавирус – Варна, в морската столица се наблюдава известно затишие, което може да е полезно за туристическия сезон. Изненадващо е отчитането на 5 положителни в област Ловеч за ден, една от най-слабо засегнатите от епидемията, с общо потвърдени 27 с коронавирус.

4 установени с COVID-19 са Велико Търново, Кюстендил и Русе, което е сравнително малко на фона на високите стойности, регистрирани в 3-те области през предходните седмици.