Група американски учени достигнаха до заключението, че пърженото месо, и по-точно веществата, които се образуват в него в процеса на приготвянето му, повишават риска от развитие на хрипове.

Защо пърженото месо може да вреди на белите дробове

Касае се за т.нар. крайни продукти от гликирането – AGE, образуващи се при пържене на червено месо. Тези вещества се свързват с определени клетки на имунната система и предизвикват възпалителен отговор в тъканите на белите дробове.

В рамките на изследванията са анализирани данни за 4400 деца на възраст от 2 до 17 години. От тях 13% - 537 деца, заявяват, че през последната година при тях се е появило свистящо дишане.

След като били отчетени всички възможни рискови фактори, се стига до заключението, че по-високите показатели на AGE са свързани с 18%-отно повишение на вероятността от развитие на задух.

Освен това се увеличавали рисковете от нарушение на съня заради хрипове – 26% от случаите, поява на хрипове при физически натоварвания – 34% и хрипове, изискващи прием на лекарства.

Потреблението от децата на всякакви видове месо е било свързано с повече от двукратно увеличаване на рисковете от разстройства на съня и необходимост от прием на лекарства за облекчаване на симптомите.

Как месото влияе на дихателната система при възрастните

Не е известно как консумацията на пържено месо се отразява на състоянието на белите дробове при възрастните.

Децата не са просто малки възрастни, а техният организъм е доста по-специфичен и реагира на много по-различен начин на външните въздействия, включително и на хранителните продукти.

Може само да се предполага, че пърженото месо е с неблагоприятен ефект и върху състоянието на белите дробове, затова е необходимо да се консумира в по-малки количества.

Разбира се, по-младите могат да си позволяват и повече, но проблемът е, че като се свикне с един начин на хранене, то впоследствие е много трудно, с напредването на възрастта, да бъде преодолян.

Затова е по-добре да се яде месо всеки ден и от по-младите, а за възрастните вече е препоръчително ограничаване на месните продукти, особено на пържените.