Американски учени създадоха двупластова лепенка, която може да залепи хирургична рана буквално за броени секунди.

Трудни за зашиване рани се лепят с помощта на паяци

Идеята на изобретението изследователите заимстват от „лепилото” на паяците, което им позволява да ловят насекоми дори в дъждовно време, тъй като паяжината абсорбира вода.

Студентите на Масачузетския технологичен институт опитаха да създадат сходен материал.

Установява се, че отлично слепва кожата и белодробната тъкан на свинете, а това означава, че може да се използва в хирургията и в бъдеще, може би това ще позволи да се откажем от необходимостта от поставяне на шевове.

Зашиването на много меки или лесно травмиращи се тъкани, например, на белите дробове или на трахеята, е много сложно, но с новите лепенки затварянето на раните става за броени секунди.

Учените отбелязват, че използване на новия материал върху хора засега не се планира: изследването все още не е приключило, и за да стане това са най-малко няколко години.

Затварянето на постоперативна рана е изключително трудно, тъй като краят на разрязаната тъкан не може да се зашие достатъчно плътно, заради кръвотечения и отделяне на други течности.

Поставянето на шевове невинаги ефективно се справя с тази задача, а недобре затворената рана увеличава риска от заразяване и може да е изключително болезнена за пациента.

Тази лепенка би била подходяща за хора, които си правят операции сами на себе си.

Затваряне на рани за броени секунди

Със съществуващите днес слепващи вещества раните могат да се затворят само няколко минути след нанасяне, а за това време лепилото може да се просмуче дълбоко в организма и да достигне до други органи. Затова и учените решават да изяснят, няма ли в дивата природа по-ефективна субстанция.

 Паяците отделят лепкава течност, съдържаща заразени полизахариди, които на практика мигновено абсорбират течност от повърхността на тялото, попаднало в паяжината на насекомото, което позволява на нишките паяжина плътно да прилепнат към сухата плячка.

Учените използват за тази цел полиакрилова киселина. Нанасят я на двете страни на лепенката, за да може бързо да абсорбира течността по краищата на раните, като ги съединява по-плътно.