Така се нарича една от най-тежките видове авитаминоза, при която организмът получава в недостатъчно количество белтъци, витамини от група В и аминокиселината триптофан.

У нас пелагра наричат болестта на трите Д-та – деменция, дерматит, диария. Но в англоезичните справочници се добавя и още д – death или смърт.

В миналото лекарите са смятали пелаграта за инфекциозно заболяване, тъй като е било разпространено сред хора, живеещи в изолирани групи – детски домове, психиатрични клиники, затвори, и се обостряла през пролетно-летния период.

Но, провеждайки изследвания върху това заболяване, те забелязали, че нито лекарите, нито обслужващият персонал се разболявали.

Този факт накарал лекарите да преразгледат своите възгледи и да търсят причината в особеностите на храненето на пациентите. И скоро след това било открито вещество, способно да се справи с болестта - pellagra prevention factor или РР.

Основната причина за възникване на заболяването е дефицит в организма на витамини от група В, който може да бъде предизвикан от следните фактори:

  1. Оскъдно небалансирано хранене – именно поради тази причина ендемични взривове на заболяването се наблюдават по време на войни, глад, стихийни бедствия.
  2. Заболявания на храносмилателната система – патологии като язва, гастрит, гастроентерит могат да предизвикат нарушение на усвояването на витамини.
  3. Алкохолизъм – при определен стадий на това заболяване възникват необратими изменения във функцията на черния дроб.
  4. Образуване на карцином – това злокачествено новообразувание не позволява пълноценно усвояване на витамините.
  5. Преумора и постоянен стрес;

Симптоми

При пелагра се нарушава функционалността на няколко системи на организма, поради тази причина и симптомите ѝ са разнообразни и зависят от стадия на болестта.

Дерматологични – на откритите участъци от кожата и в местата, подложени на механично триене, се образуват зачервявания, напомнящи на слънчеви изгаряния.

След известно време променят цвета си на тъмно-червен или кафяв. Тези лезии винаги са симетрични по крайниците и имат форма на пеперуда по лицето.

Гастроентерологични – малки язви в устната кухина, повишено отделяне на слюнка, ярък цвят на езика. Освен това болният усеща гадене и отслабване на апетита.

Често го безпокоят дискомфорт при преглъщане и течни изпражнения с гнилостна миризма. Изследванията показват изменения по лигавицата на стомашно-чревния тракт и малки язви по стените на органите.

Неврологични – безсъние, раздразнителност, астеничен синдром, депресия.

В заключителния стадий на заболяването се открива деменция – придобито слабоумие, съпровождащо се със замъгляване на съзнанието, психоза и халюцинации. Често се наблюдава повишен мускулен тонус, неконтролируеми рефлекси.

Заболяването може да продължи с години, ту затихвайки, ту обостряйки се с нова сила. Но най-опасната форма на заболяването е острата пелагра.

Проявява се с внезапен пристъп, който се засяга централната нервна система.

Същевременно човек започва да повръща, появява се диария, отоци, конвулсии, а кожни могат да отсъстват или да бъдат слабо изразени. Заради бързото протичане и нехарактерната симптоматика такива болни рядко биват спасявани.

Пелаграта се диагностицира въз основа на клиничната картина и резултатите от изследване на кръв и урина. Трудностите с нейното откриване и идентификацията се дължат по-скоро на факта, че заболяването се среща рядко в България.

Пелагра - лечение и профилактични мерки

Терапията се провежда в стационарни условия и зависи от етапа на заболяването. Ако се започне навреме, то шансовете за пълно оздравяване на пациента са големи.