Диатезата не е отделно заболяване, а медицински термин, който се използва за обозначаване на склонността на организма към проявлението на алергии.

Прието да се смята, че това неразположение е характерно само за децата, но възрастови ограничения липсват. Но какви причини способстват за това патологично състояние и как да ги предотвратим?

Диатеза – причини

Сред лекарите няма еднозначно мнение за причините, способстващи за появата на тази патология. Някои от тях смятат, че единствен фактор е наследствената предразположеност. Освен това заболяването може да се предизвика от:

1. Стрес, емоционално пренапрягане;
2. Нарушение на хранителния режим;
3. Злоупотреба с алергенни продукти;
4. Неблагоприятна екологична обстановка;
5. Работа в увреждащо здравето производство;
6. Синтетични дрехи;
7. Използване на некачествени козметични средства;
8. Прашец, аерозоли;

Как се провежда диагностиката?

За да се определи точно причината за неразположението, е необходимо да се направи консултация със специалист по алергични заболявания, дерматолог.

В 70% от случаите е достатъчен и визуален преглед, за да се постави точна диагноза. Ако възникнат съмнения, то допълнително се назначават:

• Биохимия на кръвта, на урината;
• Вземане на проба от засегнатия участък;

Болшинството лекари смятат диатезата за вродена аномалия. Но има и случаи, когато първичната симптоматика започва да се проявява в зряла възраст.

Форми и симптоми на диатеза

Проявява се независимо от възрастта и пола. В зависимост от формата на заболяването, и клиничните проявления могат да се различават.

Алергична диатеза – най-разпространеният вид, който се отличава с появата на червени обриви и които могат да се установяват, но често се установяват по ръцете, по бузите. В моменти на обостряне пациентът усеща силен сърбеж, парене. Поради честото чесане на кожата се образуват прорези и остават белези след това.

Астенична – при болните се развива слабост, вялост, понижава се теглото, говорът става необичайно спокоен тих.

Уринатна – определя се по повишеното ниво на пикочна киселина в организма. При това състояние се повишава температурата, появява се безсъние, болезненост при уриниране, раздразнителност.

Лечение на диатеза

Основно лечение е строгото съблюдаване на специална диета, която подбира лекуващият лекар. Ако се игнорира установеният режим, количеството и списъкът на позволени продукти, то диатезата няма да се излекува.

Допълнително лекар-дерматолог назначава, нормализиращи функцията на стомашно-чревния тракт и на черния дроб, препарати, сред които са ензими, еубиотици, хепатопротектори, седативни, антихистамини, имуномодулатори.

Освен медикаментозно лечение се назначават процедури, способстващи за овлажняване на засегнатата кожа.

• Вани с трапезна или морска сол – разтваря се в литър топла вода супена лъжица сол. След това потопете в готовия разтвор увреденото място. Алтернатива на този метод са компресите. Просто накиснете в приготвеното средство памучна кърпичка и нанесете на кожата. Тази процедура се прилага до пълното отзвучаване на възпалението.

• Овлажняващи средства – след водните процедури следва да се нанесе тънък слой крем, гел, емулсии.

Профилактика на диатеза

При бременност трябва строго да се съблюдават профилактични мерки. Това помага за минимизиране на риска от развитие на заболяването при бъдещото дете.

• Необходимо е да се изключат от хранителния режим продукти, които са алергени. Най-рискови са цитрусовите, пушената риба, мед.
• Трябва да се намали приема на сладкарски и на тестени изделия.

Детето, което е преболедувало от диатеза, също трябва да се придържа към по-специфични хранителни правила. На първо време трябва да се изключат продуктите-алергени.