Как да обядваме на плажа и да не се озовем след това в болница с отравяне?

Слънцето, чистият въздух и водата „събуждат“ апетита с невероятна сила и затова са малко тези, които отиват на плаж без провизии. Какво можете да вземете със себе си, за да не запомните почивката си с промиване на стомаха и престой в инфекциозно отделение на болница.

Какво да ядете?

Основната храна, която вие планирате да вземете с вас на плажа, трябва да бъдат леки, вкусни, малки и ненатоварващи стомаха продукти.

Можете да вземете плодове и зеленчуци. Най-важното е те да бъдат цели, да не са започнали да загниват и да са добре измити, препоръчва специалисти по инфекциозни заболявания. От месните продукти е най-добре да се откажете.

Но все пак не можете да си представите престоя на плажа без тях, то тогава е препоръчително да се спрете на сурово-пушени и сурово-веяни колбаси и консерви – в твърди опаковки. Най-важното е те да бъдат качествени.

В магазина обръщайте внимание на датата на производство на хранителните продукти, на температурния режим на съхранение, на състава. Опаковките на храните трябва да бъдат чисти и е важно тяхната цялост да не е нарушена.

Ако смятате да вземете консерви на плажа, следва да имате предвид, че трябва да ги изядете в максимално кратки срокове, след като сте ги отворили и не ги оставяйте на горещината.

Добре засищат ядките и сушените плодове. Най-добре е те предварително да бъдат измити и да оставени да изсъхнат, тъй като ако са влажни вероятността да започнат да загниват и да се развалят за няколко часа престой на високи температури, е много голяма.

Потенциално опасни:

• Развалящи се бързо храни, които е препоръчително да се държат в хладилник – месни, рибни и сладкарски изделия – торти, сладкиши, баклави, и кулинария – готови ястия от типа на салатите, пържоли и така нататък.

• Сладка и конфитюри – те са много по-различни от консервите, тъй като се правят по различна технология. Но има и такива в буркани, които са със срок на годност от порядъка на 2-3 години.

Важно е да се отбележи, че след като стъкленият буркан бъде отворен и бъде оставен в горещината, конфитюрът или сладкото може да се развали за няколко часа. Затова трябва да бъдете внимателни с тези продукти.

Какво да пиете?

Оптималната напитка при горещо време е вода, която да не е газирана. Отлично освежават и осигуряват бодрост билковите чайове, сред които са и зеленият и черният, а също и сокове с ниско съдържание на захар. Но от домашните компоти и плодови напитки е препоръчително да се откажете. След около 3 часа те вкисват и се превръщат в каша.

Желателно е да се въздържате от пиене на кафе, тъй като кофеиновата напитка е с леко диуретичен ефект, а течностите са изключително необходими на организма при горещо време.

Алкохолът в комбинация с високите температури е взривоопасна смес,която неведнъж е довеждала до сериозни инциденти в курортната практика. За това е по-добре да забравим за пиенето на спиртни напитки на плажа.

В какво да опаковате?

Важно е и как съхранявате храна, посочват специалисти. Препоръчително е да не слагате хранителните продукти в целофан или пластмаса. Температурите извън опаковката ще бъде такава, каквато и вътре и дори по-висока.

За предпочитане са фолиото и амбалажната хартия. Тези средства за опаковане не позволяват силното нагряване на хранителните продукти, тъй като се произвеждат от такива материали, които осигуряват продължително запазване на температурата на съдържимото.