Австралийски учени, които изследват както физическото, така психическото състояние на вегетарианците, достигнаха до парадоксално заключение.

Споровете за ползите и вредите от вегетарианството се водят вече от няколко десетилетия. Поддръжниците и противниците на този начин на хранене привеждат най-разнообразни доводи.

И до днес сред учените няма единно мнение за това, как продължителният отказ от месо и месни продукти, а в някои случаи от яйца, риба и млечни продукти, се отразява на здравето.

Австралийските учени направили анализ на резултатите от научни изследвания, в които са взели участие повече от 50 000 души. Около половината от всички доброволци в анализираните проучвания са били привърженици на пълното изключване на храните от животински произход от хранителния режим.

Здравните експерти са разработили здравен индекс, състоящ се от различни променливи като начин на хранене, физическа форма, тютюнопушене, употреба на алкохол, психологично благополучие, телесно тегло и наличие на различни заболявания.

В резултат от анализа се установи, че хората, които се придържат към режим на хранене само с растителна храна, са физически по-здрави от тези, които консумират и месни продукти, но гледат на живота в по-негативна перспектива.

Освен това, пристъпите на паника и тревожните разстройства при вегетарианците се срещат 28% по-често отколкото в останалото население, а депресията е 18% е по-честа при хората, които се придържат към хранене с растителна храна. Сред вегетарианците по-често се срещат песимисти, които не виждат надежда в бъдещето.

В същото време хората, които се хранят предимно с растителна храна /вегетарианство включва също риба, млечни продукти и яйца/ са много по-здрави от тези, които консумират сравнително често месо.

За това допринася и обстоятелството, че повечето вегетарианци се придържат към здравословен начин на живот – не пушат, не употребяват алкохол и наркотици, те са по-подвижни и са в по-добра физическа форма.

Въпреки това изследователите не свързват директно вегетарианството с психическите отклонения. Те също така не потвърждават, че консумацията на предимно растителна храна провокира изменения в мозъка.

Учените са уверени, че единствено по-специфичния характер е причина човек да реши да се откаже от консумацията на храни с животински произход. Много е вероятно, преходът към вегетарианството да е и в резултат на някои особености в психиката, включително и такива, които биха могли да са с характер на отклонения.

Интуитивно се достига до заключението, че човек решава напълно да изключи месото и месните продукти от хранителния си режим, защото вярва, че така ще подобри състоянието си.

Такива потенциални пациенти на психиатрите, благодарение на вегетарианството успяват да избегнат по-нататъшно развитие на психични заболявания.