Лекари от детската клиника в Колорадо съобщават, че по време на пандемията значително нарасна количеството на ухапани от кучета деца. Лекари отбелязват, че променилите се условия на живот влияят и на животните, и това следва да се отчита от техните стопани.

През пролетта и лятото ухапванията от кучета се увеличават

Обикновено броят на ухапаните от кучета хора нараства през пролетните и летните месеци. Но тази пролет честотата, при която се търси спешна помощ в детската клиника в Колорадо при ухапване от куче с почти 3 пъти превишава показателя от миналата година по същото време.

Общо, по данни на CDC, на деца и юноши се падат над 40% от всички кучешки ухапвания, които водят до хоспитализация.

Групата с максимален риск са деца на възраст от 5 до 9 г. Бебетата най-често получават ухапвания по главата и по шията. Хората най-често страдат не от улични, а от домашни кучета, които живеят по апартаментите – собствени, тоест, в които човек живее или чужд, когато човек отиде на гости.

Според изследователите, сега в САЩ живеят около 82 млн. деца и 77 млн. домашни кучета. По време на пандемията всички те се оказват в условията на изолация. И макар сега режимът на изолация да е премахнат, хората продължават да са в състояние на силен стрес и тревожност, предизвикани от пандемията.

Притесни ли пандемията и домашните любимци

Това състояние на стопаните не може да не се отрази на психиката на техните домашни любимци.

Ситуацията се усложнява и от това, че родителите получиха допълнително натоварване в тези условия и в резултат не са толкова съсредоточени върху надзора върху децата, когато те са с домашното куче.

У нас също се превърна в традиция по градовете, в тесните апартаменти да се отглеждат кучета, най-често, което създаде редица проблеми.

Проявява се и до голяма степен безотговорност, още повече, че поведението на кучетата може да е непредвидимо.

Нещо може да ги подразни внезапно и да нападнат детето или друг член на семейството, или ако се почувстват застрашени.