Националният консултант по микробиология и директор на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Кантарджиев коментира текущата епидемиологична обстановка в страната и опита да даде обяснение за високата смъртност, която се наблюдава през последните седмици.

Защо толкова много се вдигнаха жертвите на COVID-19

Почти ежедневно информационната система отчита по над 10 нови жертви, които за мащабите на нашата страна е много висока стойност.

Професорът коментира и още, че смъртността ще продължи да нараства и направи ретроспекция какво се случи преди малко повече от месец.

Младите се заразиха по балове и дискотеки, но тъй като живеят до възрастните, те пренесоха вируса и на тях.

През юли малка част от заразените прекарваха тежко инфекцията и съответно не се наблюдаваше толкова значително нарастване на постъпилите в болница. Още повече, че сега информационната система съобщава и за повишаване на случаите, които са на интензивна терапия.

Когато болен стигне до интензивна терапия и необходимост от апаратна вентилация, вероятността от летален изход се повишава значително.

Защо не беше отново затворено в началото на юни

Д-р Кантарджиев отчете като голяма грешка, че в началото на юни не е било затворено, когато избухнаха локалните огнища, допринесли за разпространението на заразата в цялата страна.

Тогава, след като мерките вече бяха окончателно разхлабени, младите не се съобразиха с препоръките и тръгнаха по балове, футболни мачове и дискотеки, и в началото на юли бяха отчетени пиковите на пандемията у нас с рекордите от 330 заразени.

Най-лошото е, че се случи това, което стана в Италия в края на февруари и март, вирусът стигна и до възрастните, които са изключително уязвими.

В България различните поколения живеят по-често в едни и същи жилища, не е като в Германия, младежите да живеят отделно от своите родители и рядко да се срещат, а с бабите и дядовците си още по-рядко.

Най-рисково е, когато пораснали вече деца – на около и над 30 г. живеят при родителите си, които са на възраст, и те ходят по дискотеки и нощни заведения, откъдето могат да донесат заразата вкъщи, и това са често срещани сценарии, според д-р Кантарджиев.