Това е един от показателите на недостиг на витамини

Изследователи от Американския кардиологичен институт установяват, че гладкият и зачервен език може да е симптом на опасно заболяване.

Оказва се, че зачервяването може да е признак на дефицит на витамин В12, недостигът на който повишава риска от злокачествена анемия. Както отбелязват специалистите, организмът се нуждае от витамин В12 за образуване на здрави еритроцити и нормално функциониране на нервната система.

Освен това недостигът на този витамин може да доведе до увреждане на нервите и да стане причина за мравучкане и изтръпване в ръцете и краката, мускулна слабост и загуба на рефлекси.

Възможно е да се почувствате нестабилно, да загубите равновесие и да изпитвате проблеми при ходене.

Как може да се преодолее недостиг на витамин В12

Както отбелязват експерти, силният недостиг на витамин В12 може да предизвика неврологични проблеми, сред които объркване на съзнанието, слабоумие, депресия и загуба на паметта.

Други симптоми може да са гадене и повръщане, киселини, подуване на корема, запек или диария, загуба на апетит и килограми. При поява на признаци на недостиг на витамина е необходимо да се потърси медицинска помощ.

С високото съдържание на витамин В12 са, както е известно, говеждото, черния дроб, пилешкото и рибата, яйцата, млякото, сиренето и киселото мляко.

Понякога обаче, дори и да консумираме редовно тези храни, отново се установява недостиг на витамин В12, и причината може да е в напредването на възрастта. Повечето от нас редовно си похапват яйца и млечни продукти, но въпреки това биохимичен анализ на кръвта показва недостиг. Правилното усвояване на витамин В12 зависи от дебелото черво, и от някои ензими. Ако те са изчерпани, то може да се стигне до недостиг на витамина в организма.

Приемът на по-големи количества невинаги е от полза в такива случаи, може да се направи опит да се стимулира възстановяването на дефицитните ензими, но в такъв случай каква терапия да се назначи зависи от лекуващия лекар, стига да се направи консултация, разбира се.