Според статистиката около 30% от мъжете си вземат болнични заради настинка, а сред жените този процент е по-малък – само 22%.

При температура от 37 градуса мъжете са в тежко състояние, а жените продължават да работят, прекарват на крак, дори и ангини.

Оказва се, че тази слабост на силния пол се обяснява просто – мъжете са с по-слаб имунитет. Но трябва ли жените да разчитат на своите предимства. И нежния пол следва да обърне внимание на своите слабости, ако не желае да боледува.

Всичко се решава от хормоните

Женският имунитет наистина се смята за по-силен, поради действието на женските хормони естрогени, които осигуряват по-силен имунен отговор на проникването на вирусите, бактериите и другите патогени.

Мъжкият полов хормон тестостерон пък е с противовъзпалително действие, като потиска образуването на антитела, затова и дори имунният отговор на ваксините е по-слаб при мъжете, отколкото при жените.

Това не означава, че жената е защитена от заболявания на 100%. И жените боледуват от настинки не по-рядко от мъжете.

Освен това заболяванията от автоимунен характер жените боледуват по-често, поради твърде силен имунитет, който понякога дава отклонения и започва да атакува собствените клетки на организма.

Имунитет е тясно свързан с функционирането на ендокринната и нервната система, и жените тук имат своите уязвими места.

Женският имунитет и неговите слаби страни

Поради особеностите на нервната система жените по-остро реагират на стрес, особено на социалния – негативният новинарски поток способства за образуването на хормона на стреса кортизол в женския организъм 2 интензивно, отколкото при мъжете.

Кортизолът на свой ред действа неблагоприятно на нервната система, също както и на сърцето и на метаболизма.

Особено важно е да не се допуска хроничен стрес, който може да прерасне в депресии и неврози.

Такива разстройства е възможно сериозно да подринат имунитета, дори и на напълно здрава жена.

Второто уязвимо място на нежната половина на човечеството – това е ендокринната система. Стресът, измененията в хормоналния баланс, било то пременопауза или менопауза, следродилния период отслабват имунната защита.

Дори понижението на естрогена прави женския организъм по-уязвим пред вирусните заболявания.

Как да укрепим женския имунитет

Разбира се, на първо място е необходимо да се минимизира стресът. Проблемът не е толкова в малките неприятности, които се случват на всеки ежедневно, а в хроничното излагане на стрес, който ежедневно изсмуква силите ни и подрива здравето, като може сериозно да навреди.

Не общувайте с хора, които не са ви приятни, ако това е възможно, още повече сега, когато трябва да спазваме препоръките на СЗО и на Националния оперативен щаб за ограничаване на срещите и за спазване на дистанция.

Не обръщайте особено внимание на изобилстващите от негативна информация информационни канали, старайте се да си почивате, но правилно, не с лежане на дивана, а в парка, на разходка, тренирайте някакъв лек спорт, спазвайте режим на сън.

На сън се образува важният хормон мелатонин, който защитава имунитета и възстановява организма през нощта.

За да заспим добре и по-малко да нервничим, можем допълнително да приемаме витамини от група Б, магнезий, фолиева киселина, витамин Д. Те подобряват функцията на нервната система, стабилизират емоционалната нагласа.

Вторият важен момент, това е следенето на състоянието на хормоналния фон, поддържане на хормоналния баланс, с помощта на витамините и минералите.

Добре въздействат на женския организъм и фитоестрогените, специфични вещества от растителни екстракти, естествени аналози на хормона естроген.

Добре се усвояват от организма, нормализират хормоналния баланс, подобряват здравословното състояние, настроението и съня, удължават младостта.

Не забравяйте да посещавате гинеколог и ендокринолог поне веднъж в годината.

Суперподкрепа за имунитета

Ако водите здравословен начин на живот и се храните правилно, това не означава, че имунитетът е в добра кондиция.

Учените отдавна обръщат внимание на понижаване на нивата на витамините и микроелементите в съвременните плодове и зеленчуци.

Според проведените изследвания, при правилно балансиран хранителен режим недостигът на различните витамини и минерали може да достига до 30%

Затова е много важно да получаваме необходимите витамини и микроелементи от допълнителен източник, особено ако чувствате умора, апатия, сънливост, или обратно, прекалена нервност, още повече през зимата, когато се пада пика на вирусните заболявания.