Много се притесняват от операциите под наркоза, а ако не успеят да ги избегнат не са наясно с някои явления, които са нормални за организма, който е бил под обща анестезия.

Да преживеете нормално операция и нейните последствия ще ви помогнат няколко правила.

1. Правило първо – не си струва да търпите болка само за да не бъдете поставени под наркоза

Почти всяка манипулация, свързана с причиняване на силна болка, е по-вредна за организма, от наркозата.

Затова в цивилизованият свят лекарите се придържат към следното виждане – там, където пациентът може да бъде избавен от болезнени усещания, това ще бъде направено. Съвременната медицина разполага с много широки възможности.

Освен това едновременното прилагане на пълна упойка и поставянето на пациента на апарат на изкуствено дишане значително разширява възможностите на хирурзите и позволява оказването на помощ на тези пациенти, при които другите видове хирургични интервенции вече са противопоказни.

Разбира се, при това се отчитат всички противопоказания индивидуално за всеки пациент, неговата възраст, възможности на организма.

2. Правило второ – придържайте се към препоръките на анестезиолога

Анестезиологът е задължен да поговори с вас в навечерието на операцията, ако провеждането ѝ е планово. Разкажете подробно за всички проблеми, които ви безпокоят и за това как сте понесли пълната упойка преди.

Към режима, който са ви препоръчали да съблюдавате преди операцията – да не пушите, да не пиете течности, следва да се отнасяте сериозно.

Ако вечерта или сутринта преди операцията са ви предписали някакви препарати, не игнорирайте това разпореждане. Обикновено преди хирургическата интервенция се назначават силни сънотворни, които всъщност представляват първият етап на анестезията.

Те осигуряват дълбок отпускащ сън преди операцията и правилното действие на другите обезболяващи вещества.

3. Правило трето – излизането от наркозата зависи от вида анестезия и от особеностите на организма

Обикновено пациентът следва да излезе от пълна упойка в рамките на 1-4 часа, в зависимост от обема на използваната анестезия и от неговите индивидуални особености. Това дали излизането от наркоза е протекло нормално, може да определи само лекар по различни показатели за функциите на организма.

Самият пациент обикновено достатъчно дълго, в рамките на ден, е полузаспал. Членовете на неговото семейство не следва да се притесняват от това му състояние. Организмът на пациента е просто под въздействието на аналгетици.

Те задължително се прилагат, за да облекчат болките след операцията – тъй като действието на пълната упойка е приключило, а причината за болките е останала.

Възможно е и друго състояние след наркоза – прекомерна възбуда. Обикновено това се случва, ако пациентът е злоупотребил с алкохол преди операцията или ако има проблеми с психиката. Такова усложнение също се поддава на лекарски контрол – на пациента за известно време просто му се прилагат успокоителни и сънотворни.

4. Правило четвърто – важно е да се помни, че след операция мозъкът е възможно да не започне да функционира, както преди

Препаратите, използвани за анестезия, се изхвърлят от организма много бързо – след 1-2 дни. Но в рамките на около месец след операцията на някои пациенти им е трудно да се съсредоточават, безпокои ги постоянно чувство за умора, а умствените дейности не вървят толкова успешно.

Това е свързано не с действието на пълната упойка, а с усложнения от операцията – например, възможно е да е възникнала ситуация с недостиг на кислород или на кръвоснабдяването на мозъка.