Нищо парадоксално няма в заглавието – лекари и учени постоянно провеждат изследвания за влиянието на никотина върху човешкия организъм, като някои от тях водят до изключително неочаквани открития, сред които е и фактът, че тютюнопушенето може да бъде полезно.

Все пак е и вярно, че не е възможно тези открития да не предизвикват съмнение у повечето от нас . Но някои от тях в действителност отговарят на изискванията на т.нар. «Evidence-based medicine» - доказателствена медицина.

И втората причина да се съмняваме е, че всички тези изследвания, проведени в лаборатории, съществено се отличават от реалните условия на нашето всекидневие и е неизвестно кое ще се прояви по-бързо – ползата или вредата.

Но сега ще посочим какви са ползите, които са потвърдени съгласно правилата на доказателствената медицина.

1. Тютюнопушенето спомага за незабавно справяне със стреса

Вероятно на всички нас ни е известен фактът, че за повечето пушачи самият процес на тютюнопушене е великолепна възможност за снемане на стреса. Сами по себе си цигарите и съдържащите се в тях вещества нямат каквито да е антистресови свойства. Успокоява самият ритуал на тютюнопушене и свързаната с него възможност човек да се откъсне от неприятните за него занимания или мисли.

Така тютюнопушенето е в действителност полезно от психологическа гледна точка. Затова в такива случаи не трябва да се лекува самото тютюнопушене, а да се работи с вътрешните, дълбоко скрити причини, предизвикващи стрес и желание за пушене.

2. Цигарите способстват за поддържането на хормоналния баланс

Още един широко известен факт за ползите от тютюнопушенето, обявен през 1996 година, стана сензационен сред гинеколозите, онколозите, а след това изненада и широката общественост.

Изучавайки проблематиката на раковите образувания при жените, учени от Дартмундския колеж /Хановер, щат Ню-Хемпшир, САЩ/ установили, че при някои жени, намиращи в групата на практически 100% риск от развитие на фиброматоза и рак на ендометриума, заболяванията, въпреки всички прогнози на лекарите, не са се развили.

Какво изненадало на изследователите – установило се, че всички тези жени са пушачки със солиден стаж.

Тук следва да се отбележи, че един от рисковите фактори за посочените заболявания са възраст над 50 години и наднормено тегло. За това, че тютюнопушенето спомага за поддържането на нормалната телесна маса е известно на всички, но каква е връзката с рака?

Оказало се, че никотинът в тези дози, в които се съдържа в цигарите, притежава мощно антиестрогенно действие.

А при пълните жени количеството на естрогените е над необходимите нива – и това е прекият път към рака на ендометриума и фиброзни дегенерации на матката.

3. Риск има, но да рискувате не си заслужава

Жената и тютюнопушенето – любима тема на кампаниите срещу цигарите. И, както повечето такива и тя „не страда“ от обективност. Тъй като именно заради обективността, следва да се напомни, че за жените тютюнопушенето може да се окаже спасение.

4. Червата са „в норма“ благодарение на никотина

Още една полза от никотина, за която рядко се споменава – това е способността на това вещество да понижава перисталтиката. Това е ясно на повечето пушачи, те знаят, че ако пушат повече диарията им ще премине.

5. Алергия към полени – спасение е намерено?

Холандски учени получили интересни резултати от своя многогодишен научен труд – мастоцитите – един от факторите, предизвикващи симптоми на алергии, са много по-малко чувствителни към въздействието на алергени, ако на тях се въздейства с цигарен дим.