Фъстъците са едни от най-обичаните и предпочитани ядки на пазара. Може би за много от вас ще е изненада, че е погрешно да ги наричаме ядки.

Фъстъците идват от семейство Бобови, което означава, че те са по-близки до фасула, отколкото до ядките. Фъстъченото растение произхожда от Бразилия, като преди стотици години, то е било част от всяко хранене на трапезата на бразилците.

В днешната статия ще разберем дали всъщност има полза от това интересно растение.

Какви вещества се откриват във фъстъците?

Фъстъците са изключително богати на протеини, което ги прави отличен снак за трениращите. Може би сте чували, че те са и доста богати на калории, включващи голямо количество мононенаситени мазнини.

Във малките „ядки“ са открити: витамин Е, ниацин, манган и фолиева киселина. Те съдържат и доста добро количество фибри, а и са с нисък гликемичен индекс. Във фъстъците се съдържа и  веществото ресвератрол, за чиито ползи ще стане дума по-долу.

Макар и в много малки количества, в тях има и витамин D и калций.

Какви са ползите от хапването на фъстъци?

Освен, ако не си закупим от богато овкусените, с хиляди консерванти, фъстъци, те, със сигурност, могат да ни направят по-здрави.

Мононенаситените мазнини, които изобилстват в бобовото растение намаляват риска от заболявания на сърдечно-съдовата система и редуцират нивата на „лошия“ холестерол. В тях се съдържа голям запас от антиоксиданти, които ни предпазват от вредните свободни радикали.

Фибрите във фъстъците помагат да се увеличи броя на добрите бактерии в червата, за да може приетата от нас храна да се разгради ефективно. Някои специалисти смятат, че консумацията на фъстъци поне 3 пъти седмично може да намали значително риска от развитие на рак на дебелото черво.

Както споменахме и по-горе, фъстъците са продукти с нисък гликемичен индекс. Това ги прави отлично хранене за страдащите от диабет или инсулинова резистентност.

Те помагат да се регулира скоростта, с която захарните и инсулиновите нива се покачват след като консумираме храни, богати на захари.

В предната точка споменахме за ресвератрола. Открито е, че това вещество намаля риска от сърдечни удари.

Освен това, учените са открили, че той подобрява притока на кръв към мозъка с близо 30%, което намаля риска от инсулт. Това означава, че редовната консумация на фъстъци, подобрява оросяването на мозъка ни, а с това и концентрацията.

Ниацинът, открит в дребните ядки, подобрява когнитивните функции и се счита, че предпазва от развитие на болестта на Алцхаймер и други невродегенеративни патологии.