Вегетарианството не е просто временна мода, която отминава с времето. Оказва се, че над 1 милиард души в световен мащаб избягват месото, като почти половината от тях спазват режима от поне няколко години.
Натъквайки се на тази статистика, осъзнаваме, че вегетарианството не е просто измислица и че, очевидно, има своите позитиви, щом е толкова популярно.
Как ни вреди месото?
Всеки може да се сети за поне 3 ползи от консумирането на месо, но сякаш не се говори толкова за вредите.
Всеки хранителен продукт има своите ползи и вреди за здравето ни. Въпроса е всеки да се храни според индивидуалните потребности на тялото.
В днешно време, почти всяко месо, което достига до кухнята ни е обработено по един или друг начин. Счита се, че най-обработеното месо е птичето.
Под термина обработка, включваме лекарствените препарати, които се дават на животните, както и средата на отглеждане. Обработката е нужна, за да се придадат определени хранителни качества на месните продукти, да се запази тяхната свежест за по-дълго, както и да се стимулира израстването на животните.
Животните, най-често птиците, биват хранени с хормонално-обогатени продукти, които стимулират израстването и ги правят по-едри. На много животни се дават и антибиотици.
В последните години стана ясно, че месата се обработват с веществото мононатриев глутамат, което, според проучвания, вреди.
След като вече е достигнало до хладилника или фризера ни е време за приготвяне. Един от най-разпространените методи за приготвянето на много животински продукти е пърженето и използването на скара. Мазнината, с която приготвяме месата също влияе на хранителните качества на храната, но това е тема за отделна статия.
Неуспорим факт е, че всяко месо, независимо от обработването му, е богато на протеини и има анаболен ефект. Анаболният ефект предизвиква растежа на мускулната маса, предизвиква клетъчно делене и обновяване на всички тъкани в тялото. Това има своите позитиви и негативи.
Какви са ползите от избягването на месото и консумирането на растителна храна?
- Плодовете и зеленчуците са богати на фибри, необходими за доброто състояние на храносмилателната ни система. Освен това те съдържат витамини и флавоноиди, които имат антиоксидантни свойства.
- Месото е „обогатено“ с антибиотици, вредящи на чревната микрофлора и добавки, които могат да предизвикат хормонален дисбаланс и в нашето тяло.
- Много онколози, препоръчват месото да се изключи при заболяване от рак. Това е така, заради анаболния ефект, който допълнително предизвиква деленето на клетките.
- Приготвянето на месо на високи температури води до отделяне на вещества, вредни за здравето ни.
- Мононатриевият глутамат, ползван често за обработката на месо, има канцерогенен ефект и може да повлияе на мозъчната и нервна дейност.