В последните години, растителните млека добиха все по-голяма популярност. Мненията за това дали трябва или не трябва да се консумира прясно мляко варират много.

Млякото и млечните продукти не се препоръчват за хора, които имат непоносимост към лактоза, така че за тях ядковите млека са перфектната алтернатива. Все повече хора избират да спрат употребата на животински продукти и да станат вегани и съответно избират да консумират ядкови млека.

Вредно ли е прясното краве мляко

Както вече споменахме, прясното краве мляко не е препоръчително за хора с лактозна непоносимост. Кравето мляко съдържа много повече лактоза в сравнение с другите животински млечни продукти.

Хората, страдащи от лактозна непоносимост имат вроден дефицит на ензима лактаза. Така организмът не може да разгражда лактозата, което води до много негативни ефекти.

Установено е, че прясното мляко може да доведе до образуване на акне и да провокира други проблеми с кожата. Прясното мляко е с богата енергийна стойност, което означава, че при прекомерната му употреба, може да се стигне до покачване на теглото.

Разбира се, ако нямате лактозна непоносимост, прясното мляко не би ви навредило, стига да съобразявате количеството.

Какви са ползите от растителните млека

Растителните млека са нискокалорични и, както стана ясно, не съдържат лактоза. Това ги прави изключително полезни за страдащите от непоносимост към лактоза и хората, които се борят с наднормено тегло.

Ядките, които се използват за приготвянето на растителните млека, са богати на омега-3 мастни киселини, витамини и антиоксидантни вещества. Въпреки, че са нискокалорични, тези млека засищат и утоляват жаждата.

Кои са най-полезните ядкови млека

  • Лешниково мляко

Лешниковото мляко се абсорбира бързо от тялото и съдържа много полезни вещества, като: витамин А, витамин В1, магнезий, калций, селен, сяра, фосфор и др.

Също така е установено, че лешниците са полезни за сърдечно-съдовата система, регулира нивата на лошия холестерол, имат антиоксидантно действие.

  • Соево мляко

Соевите продукти са изключително подходящи за физически активни хора и такива, които се опитват да влязат във форма, тъй като са богати на белтъчини. Соевите млека са с ниско съдържание на мазнини и холестерол, което го прави отличен вариант за хора, които страдат от атеросклероза, например.

В соевите продукти се откриват изофлавони, които са изключително полезни за здравето ни, тъй като имат антиоксидантно действие и укрепват имунитета.

  • Бадемово мляко

Това е едно от най-често използваните млека. То е богато на мастноразтворимите витамини Е и Д, които имат антиоксидантни и имуноукрепващи свойства.

Бадемите са богати и на калций и магнезий.