Горещите летни дни вече отдавна са отминали, а зимата тепърва предстои. Със смяната на сезоните, избледнява и тенът, който сме събрали през лятото.

На помощ се явява солариума, който може да ни подсигури шоколадов тен през цялата година. Но на каква цена?

Какви са рисковете от използването на солариуми

Редно е да уточним, че както за повече неща от нашия живот, така и тук важи правилото „Отровата е в дозата!“. Солариумът не би ви навредил, ако го посещавате през дълъг период от време, за максимум 5-6 минути.

Регулярните посещения в соларните студиа, крие много рискове за здравето ни, сред които са:

  • Изгаряне на кожата – Много често жените, пропускат да сложат подходящ слънцезащитен продукт преди влизането в солариума. Ако тези посещения са и регулярни, то рискът от изгаряне на кожата е огромен, поради силното облъчване.

Това носи със себе си лющене на кожата, повишена чувствителност и сухота.

  • Засягат се очите – Ако все пак сте решили да използвате солариум, то задължително изискайте предпазни очила. Дори и да държите очите си затворени, рискът от фотокератит, неопластични образувания, катаракта и птеридиум остава огромен.
  • Злокачествени образувания – Най-честите заболявания в практиката на кожните болести са: меланом, базоцелуларен карцином и сквамозноклетъчен карцином. Всички те протичат тежко и могат да завършат с летален край.

Смята се, че основната причина за тях е прякото и незащитено излагане на пряко лъчение и особено това от солариума. Най-важно за справяне със злокачествените образувания и тяхната добра прогноза са ранната диагноза и профилактиката.

  • Вредим на външния си вид – Смята се, че хващането на тен чрез солариум активира и задейства процесите на стареене и води до преждевременна поява на фини линии и бръчки по кожата.

Освен това, при прекомерно излагане на солариум, повишава видимост на различчни белези, пъпчици, стрии, петна и други несъвършенства.

Как да направим солариума по-малко вреден за нас

Истината е, че колкото и да е вреден солариума, все пак носи и своите позитиви. Солариумът действа добре на по-светлите от нас, като само няколко сесии, могат да осигурят лек загар, който да предпази кожата от силното слънцегреене и изгаряне.

Задължително преди солариум е добре да използване слънцезащитен продукт, особено лятото. Също така, е добре преди да се подложите на тази процедура, да се консултирате с дерматолог, относно евентуални кожни заболявания.

Солариумът трябва да се избягва от бременни и кърмещи жени. Лекарите препоръчват на дамите да се въздържат е от солариума и, когато сте в цикъл.

Слушайте тялото си и не стойте принудително в солариума.