Ролята на тези вещества в организма се оказва много важна, но не толкова, колкото се е смятало по-рано.
Отхвърлиха безполезността на омега-3
В последно време се появиха няколко научни публикации, които развенчават заблудата за ползата от омега-3 мастни киселини.
Авторите на статията призоваха да се спре закупуването на широко рекламираните добавки с тези вещества, тъй като те, според резултатите от изследванията, са абсолютно безполезни.
Не оказват влияние на продължителността на живота и не намаляват риска от депресия, сърдечно-съдови заболявания и диабет тип 2.
Откритието, направено от групата молекулярни и клетъчни биолози от лабораторията на професор Питър Джаксън, напълно променя представите за ролята на полиненаситените омега-3 мастни киселини, в изобилие съдържащи се в морската риба, а също и в някои ядки и семена, за поддържане на нормалното функциониране на човешкия организъм.
Джаксън и неговите колеги при лабораторни експерименти над човешки мастни стволови клетки случайно установяват, че тези клетки реагират на присъствието на омега-3 мастни киселини в храната.
Това се случва благодарение на първичната ресничка – древна структура, която се намира на повърхността на клетките.
Установява се, че ресничките на повърхността на стволовите клетки на мастната тъкан са фино настроени така, че да улавят омега-3 мастните киселини.
Когато сигналът за появата на молекули омега-3 постъпва от ресничките в клетките, те започват бързо да се делят, което води до голям брой малки мастни клетки.
Големите мастни клетки водят до болести
Това е много полезен ефект, тъй като енергията, акумулирана в едва образувалите се мастни клетки, се изразходва по-активно, отколкото натрупаната във вече съществуващи големи мастни клетки.
Излишъкът от големи мастни клетки води до затлъстяване, възпаление, устойчивост на тъканите към действието на хормона инсулин и диабет тип 2.
По-нататъшните експерименти показват, че в присъствието на молекули наситени мазнини, които се смятат за вредни, сигналите, постъпващи от ресничките в стволовата клетка, се блокират.
Резултатът е не само появата на нови малки мастни клетки, но и нарастване на обема на мазнините, които се акумулират във вече съществуващите големи мастни клетки.
Вместо да изучават как хранителният режим влияе на здравето, на ниво молекули и клетки изследователите показаха защо при омега-3 мазнините са полезни, а наситените са вредни.