При все, че мнозина защитници на кърменето се фокусират и изтъкват положителните ефекти за детето, майките, които кърмят, също получават физически ползи от него. Като за начало, кърменето е най-добрият начин да върнете тялото си обратно във формата, която е било преди бременността. Ползите от кърменето са многобройни и разнообразни. Ще видите, че има както краткосрочни (като свиване на матката, така че да не кървите обилно веднага след раждането), така и дългосрочни (като това да не развиете остеопороза когато остареете).

Невероятната свиваща се матка – представете си се веднага след раждането на вашето бебе. Когато го поставите на гърдите си, абдоминалната ви област се свива и кръвта шурва като Ниагарски водопад измежду краката ви. Поглеждате надолу и се чудите дали не сте родили второ дете и тогава си спомняте, че сте чели нещо за следродилните болки. Това са контракции на матката, които са причинени от освобождаването на хормона окситоцин. Когато кърмите, окситоцинът се освобождава в кръвта ви, което предизвиква тези контракции. Следродилните болки са нужни, за да може матката да се свие до предишната си форма и размери и да се премахнат кръвта и съсиреците, но те са доста неприятни и имат тенденцията да стават все по-силни след всяко раждане.

Всички жени имат следродилни болки, независимо дали кърмят или не, но кърмещите майки обикновено изпитват по-силни такива. И сега може би се питате защо по-силната болка да е нещо добро? Защото колкото по-силни са те, толкова по-бързо матката ви ще се върне в предишното си състояние.

Отслабване след раждане – ако се погледнете в огледалото след раждане, може да ви мине идеята да започнете диета от морковен сок, за да се отървете от излишните килограми. Кърменето може да ви помогне да свалите теглото си, докато се храните напълно нормално. Произвеждането на кърма изгаря между 200 до 500 калории средно на ден. Това може да не звучи много, но тези калории се равняват на дневен пробег от няколко мили или 30 дължини в басейна. Но все пак да бъдем реалисти: не очаквайте да си върнете теглото, което сте имали преди раждане само седмица след като се появи бебето. Когато сте бременна, може и да си мислите, че това тегло ще си отиде също така лесно, както е дошло. Ако кърмите и запазите хранителния си режим непроменен след раждането, ще отслабвате с по около 400 грама на седмица. Но не забравяйте, също както бременността изисква конкретно количество калории, за да можете да родите здраво бебе, също така ще са ви необходими специфично количество калории, за да може организмът ви да произвежда мляко. Трябва да приемате поне 1800 калории дневно, за да можете да кърмите бебето си пълноценно.

Намален риск от рак – кърменето също така намалява риска от рак на гърдата, което е едно от големите му предимства. Изследвания показват, че кърменето намалява шансовете за развиването на рак на гърдата преди менопаузата с почти 25 %.

Увеличаване на костната твърдост – може и да не сте мислили още за остеопороза – изтъняването на костите, което често се наблюдава при жените след менопаузата. Когато сте млада майка, костите ви имат тенденцията да изтъняват. Само че този ефект е временен. Изследванията показват, че след изтъняването, костите на много жени фактически започват да се заздравяват. Това означава, че кърменето може да помогне за намаляването на риска от остеопороза.