Помело е растение от семейството на цитрусовите плодове, плодовете на което употребяват като храна от много векове.
За негова родина се смята Китай, с цел продажба то се отглежда в редица държави като Япония, Индия и Тайланд. Често помелото се сравнява с грейпфрута.
Но всъщност тези два цитрусови плода са с различен произход и се отличават по техните свойства. Помелото няма неприятен и горчив вкус, не цапа ръцете, има по-малко кожа и по-лесно се бели.
Дърветата на които расте този екзотичен плод достигат до височина от 10 метра, короната им е кръгла и добре оформена.
Листата на това растение са продълговати и достигат до 20 см дължина, горната им повърхност е копринена, а долната им част копринена.
Цветовете на помелото са големи с бял цвят. Плодът е с характерен външен вид, който не може да се сбърка с други плодове.
Помелото е по-голямо от грейпфрута, теглото на едното може да достигне до 1 кг. Формата на плода е кръгла или крушевидна, с дължина около 18 см.
Приложение
Помелото се консумира предимно в суров вид, тоест без термична обработка. Пулпата /вътрешната мека част/ може да се добавя към салати с морски дарове и към екзотични сосове.
От помелото може да се направи конфитюр, мармалад, компот, бонбони и сироп, с който да се подслаждат сладкарски изделия.
Пулпата на екзотичния плод може да се използва и като гарнитура за рибни и месни ястия. Ниската калоричност на помелото позволява, то да бъде причислено към групата на диетичните храни.
Пресните плодове могат да се съхраняват на стайна температура и остават свежи по-дълго от грейпфрута. Доста често помелото се използва и с декоративна цел на празничната трапеза.
Помело - полезни свойства
Плодовете на това екзотично дърво съдържат много витамини и микроелементи. Витаминният състав на помелото е представен от витамините А, С, от група В.
Всички те са от съществено значение за регулирането на различни биохимични реакции в организма, тъй като влизат в състава на повечето ензими в тъканите.
Витамините А и С са силни антиоксиданти, защитаващи клетките от увреждащото действие на свободните радикали на кислорода.
Витамин С също така спомага за укрепването на стените на кръвоносните съдове и повишава имунната защита на организма.
Витамините от група В участват в образуването на кръвни клетки, способстват за регенерацията – възстановяването на увредените тъкани.
От минералите в състава на помелото се съдържат на най-много желязо, калий, фосфор, калций и натрий. Това са най-важните микроелементи, които регулират вътреклетъчния баланс и функциите на вътрешните органи.
До известна степен за ползите за здравето от помелото допринасят и специалните органични вещества, които са били идентифицирани в процеса на проучване на състава на този плод – лимоноиди.
В проведените изследвания е било установено, че лимоноидите имат способността да предотвратяват размножаването на раковите клетки и по този начин проявяват профилактичните и лечебните си свойства по отношение на злокачествените заболявания.
Противораковите свойства на помелото се наблюдавани само при условие, че то се консумира редовно, но по ефективност те могат да се сравнят и лекарствените препарати, прилагани по време на химиотерапия.
Калоричността на екзотичния плод без кожата е около 35 килокалории на 100 грама. Малкото количество калории позволява помелото да се препоръчва и на хора с наднормено тегло.