Портокал
Храни

Полезни свойства

Познатият на всеки българин цитрусов плод, който преобладава през настоящия зимен сезон на пазара, съдържа витамини С, В1, РР, В2, А, фосфор, желязо, калций, магнезий, натрий, лимонова и аскорбинова киселина, тиамин и пектин.

Полезните свойства на портокала могат да се използват за подпомагане функциите на ендокринната, нервната, сърдечно-съдовата и храносмилателната система на човека.

Пулпата на цитрусовия плод е отлично средство за ускоряване заздравяването на рани. В портокаловия сок се съдържат фитонциди, които са с противовъзпалителна и противомикробна активност и успешно се използват за лечение на скорбут.

Учените са установили, че тази цитрусовата напитка тонизира и повишава активността на процесите на обмяна на веществата.

Портокалът се отличава и по това, че съдържащата се в него лимонена киселина го предпазва от натрупване нанитрати и нитрити. Известно е със своите полезни свойства и портокаловото масло.

То се добива от кората на плодовете, листата и цветовете на портокаловите дървета. За производството на маслото се използва горчив и сладък портокал, тъй като те се различават по аромат и съдържание на активните вещества.

Портокаловото масло притежава бактерицидни, дезодориращи, тонизиращи, антисептични, противоспазматични свойства.

Изключително полезно е при депресия, анорексия, подобрява апетита, повишава остротата на зрението, облекчава възпалението на венците, способства за отделянето на излишното количество жлъчка и стимулира имунитета.

Портокал - приложение

Редовното потребление на портокали, благодарение на пектина и растителните влакна, спомага за повишаване на ефективността на храносмилането, за подобряване на функциите на червата, за намаляване протичащите в тях гнилостни процеси и за предотвратяване развитието на запек.

Смята се, че червеният сладък портокал, познат и като кървав е много полезен при затлъстяване.

Популярният цитрусов плод помага също при авитаминоза, хипертония, подагра, атеросклероза, занижена киселинност на стомашните сокове и слаба жлъчна секреция.

Редовното пиене на портокалов сок е полезно за хора със заболявания на черния дроб и белите дробове, както и за тези, страдащи от анемия и ставни болести.

Но по-добър ефект се наблюдава при комбинираните прясно изцедени сокове, например от портокал и ябълка – двата плода са богати на пектин и поради това въздействат положително на чревната функция или от лимон и портокал – прекрасно средство за максимално насищане на организма с витамин С.

Също благодарение на аскорбиновата киселина /C6H8O6/ лимонът и портокалът смесени с мед влияят благотворно състоянието на кръвоносните съдове – получената напитка им въздейства прочистващо и укрепващо, спомага за понижаване на нивата холестерола липопротеин с ниска плътност и следователно предотвратява инсулт, стенокардия и инфаркт.

Противопоказания

Портокаловото масло не трябва да се приема вътрешно в чист вид на празен стомах и повече от 3 капки на денонощие.

За избягване на повишена светлочувствителност е желателно да се избягва излизане навън непосредствен след нанасяне на кожата на цитрусовото масло, препоръчително тази процедура да се извършва около 1 час преди излагането на слънчева светлина.

Въпреки полезните си свойства портокалът е силен алерген, поради това при индивидуална непоносимост към пресни плодове, масло и сок от тях не трябва да се употребява.

За естествено се счита лекото парене и изтръпване на кожата на корема, бедрата седалището и раменете, когато правите вани с портокалово масло.

Не трябва да миете зъбите си веднага след яденето на портокал или пиенето на сок от него.

Съдържащите се в цитрусови плодове органични киселини размекват зъбния емайл и при по-грубо боравене с четката за зъби, е възможно да започне процес на компрометирането му.

Помогни на приятел да бъде здрав!

4.37 38

Malchugani.com banner

Подобни статии

Завършил Пловдивския университет "Паисий Хилендарски". Специализиран по отношение на травмотологията и с интереси в областта на сексуалното здраве. Активно заинтересуван от травми предизвикани при професионалните спортове. Главен редактор на Lechenie.bg

Предишна публикация
Тиква
Следваща публикация