Полезни свойства

Познатият на всеки българин цитрусов плод, който преобладава през настоящия зимен сезон на пазара, съдържа витамини С, В1, РР, В2, А, фосфор, желязо, калций, магнезий, натрий, лимонова и аскорбинова киселина, тиамин и пектин.

Полезните свойства на портокала могат да се използват за подпомагане функциите на ендокринната, нервната, сърдечно-съдовата и храносмилателната система на човека.

Пулпата на цитрусовия плод е отлично средство за ускоряване заздравяването на рани. В портокаловия сок се съдържат фитонциди, които са с противовъзпалителна и противомикробна активност и успешно се използват за лечение на скорбут.

Учените са установили, че тази цитрусовата напитка тонизира и повишава активността на процесите на обмяна на веществата.

Портокалът се отличава и по това, че съдържащата се в него лимонена киселина го предпазва от натрупване нанитрати и нитрити. Известно е със своите полезни свойства и портокаловото масло.

То се добива от кората на плодовете, листата и цветовете на портокаловите дървета. За производството на маслото се използва горчив и сладък портокал, тъй като те се различават по аромат и съдържание на активните вещества.

Портокаловото масло притежава бактерицидни, дезодориращи, тонизиращи, антисептични, противоспазматични свойства.

Изключително полезно е при депресия, анорексия, подобрява апетита, повишава остротата на зрението, облекчава възпалението на венците, способства за отделянето на излишното количество жлъчка и стимулира имунитета.

Портокал - приложение

Редовното потребление на портокали, благодарение на пектина и растителните влакна, спомага за повишаване на ефективността на храносмилането, за подобряване на функциите на червата, за намаляване протичащите в тях гнилостни процеси и за предотвратяване развитието на запек.

Смята се, че червеният сладък портокал, познат и като кървав е много полезен при затлъстяване.

Популярният цитрусов плод помага също при авитаминоза, хипертония, подагра, атеросклероза, занижена киселинност на стомашните сокове и слаба жлъчна секреция.

Редовното пиене на портокалов сок е полезно за хора със заболявания на черния дроб и белите дробове, както и за тези, страдащи от анемия и ставни болести.

Но по-добър ефект се наблюдава при комбинираните прясно изцедени сокове, например от портокал и ябълка – двата плода са богати на пектин и поради това въздействат положително на чревната функция или от лимон и портокал – прекрасно средство за максимално насищане на организма с витамин С.

Също благодарение на аскорбиновата киселина /C6H8O6/ лимонът и портокалът смесени с мед влияят благотворно състоянието на кръвоносните съдове – получената напитка им въздейства прочистващо и укрепващо, спомага за понижаване на нивата холестерола липопротеин с ниска плътност и следователно предотвратява инсулт, стенокардия и инфаркт.

Противопоказания

Портокаловото масло не трябва да се приема вътрешно в чист вид на празен стомах и повече от 3 капки на денонощие.

За избягване на повишена светлочувствителност е желателно да се избягва излизане навън непосредствен след нанасяне на кожата на цитрусовото масло, препоръчително тази процедура да се извършва около 1 час преди излагането на слънчева светлина.

Въпреки полезните си свойства портокалът е силен алерген, поради това при индивидуална непоносимост към пресни плодове, масло и сок от тях не трябва да се употребява.

За естествено се счита лекото парене и изтръпване на кожата на корема, бедрата седалището и раменете, когато правите вани с портокалово масло.

Не трябва да миете зъбите си веднага след яденето на портокал или пиенето на сок от него.

Съдържащите се в цитрусови плодове органични киселини размекват зъбния емайл и при по-грубо боравене с четката за зъби, е възможно да започне процес на компрометирането му.