Тиквата е зеленчук с ярко оранжев цвят, родина на който е Южна Америка. Размерите на плодовете могат да достигнат до метър в диаметър и с тегло над 200 кг.

За храна се използва цялата вътрешна част на тиквата и нейните семена. Кожата ѝ е прекалено твърда, поради това се премахва преди приготвяне.

Първите исторически данни за този плод датират от преди повече от 7000 години. Култивирането на тиквата са започнали още древните индийски племена.

Най-подходящи са условията за отглеждане на този зеленчук в умерените и субтропичните природни зони. Растението е топлолюбиво, светлолюбиво и изисква подходящо напояване.

При недостатъчна почвена влага или при студ бързо изсъхва.

Хранителна стойност в 100 грама

• Белтъчини – 1 грам;
• Мазнини – 0.1 грам;
• Въглехидрати – 4.4 грама;
• Вода -91.8 грама;
• Калоричност – 22 килокалории;

Тиква - полезни свойства

Пулпата на тиквата е богата на витамини /Е, А, С, D, F, PP,T и група В /, на микро- и макроелементи /магнезий, калий, калций, желязо/, на белтъчини, растителни влакна и захар.

Поради наличието на алкализиращите вещества тиквата е полезна при заболявания на стомашно-чревния тракт, които се съпровождат с повишена киселинност.

Включването на този зеленчук към хранителния режим спомага за лечение на такива заболявания като туберколоза, атеросклероза, запек, диабет, подагра и холелитиаза.

Също така тиквата е силно пикочогонно средство, поради това лекарите я препоръчват при нарушена функция на бъбреците, сърцето и при отоци по време на бременност.

Диетолозите препоръчват зеленчука при натрупани излишни килограми, тъй като веществата, съдържащи се в тях, ускоряват обмяната на веществата, отстраняват „лошия“ холестерол, а също и правят кожата по-еластична.

Когато консумацията на тиква се съчетае с физическо натоварване предотвратява образуване на стрии и отпускане на кожата при бързо сваляне на килограми.

Разработена е също така и тиквена диета.

Тиквено семе

Тиквените семки са богати на растителни масла, над 50% и на белтъчини. Те се използват за лечение на заболявания на черния дроб и поради високото съдържание на цинк при акне по лицето и тялото и при мазна коса и пърхот.

Сушените семена от тиква благоприятно въздействат на функцията на репродуктивната система, както на мъжете, така и на жените.

Тиквен сок

Пресният сок от тиква, освен че е богат на редица витамини и минерали е и много добър антиоксидант.

При повишен риск от грип и настинка 200 мл от този сок е препоръчително да се пие всяка сутрин за укрепване на имунитета.

Също така фрешът от този плод поради своя състав е много добро средство при запек, хемороиди, повишена нервна възбуда и повръщане, дължащи се на токсикоза на бременността или на морска болест.

Тиквата се използва и в козметиката за направата на подхранващи маски. За мазна кожа се използва каша от сурова тиква /3 супени лъжици/, жълтък и мед.

Сокът от тиква може да се прилага като тонизиращ лосион за лице или като компрес.

Противопоказания

При някои хора при консумация за първи път на тиква е възможно проявлението на неблагоприятни стомашно-чревни симптоми като подуване и спазми.

Също така този зеленчук не трябва да се яде и от хора със заболявания на храносмилателната система, съпроводени от ниска киселинност на стомашния сок и при тежките форми на захарния диабет.