Съдържащото се в напитката вещество нормализира кръвното налягане и усилва кръвообращението.

Този ефект на сокът от портокал се дължи на вещество, което участва в обмена на веществата – флавоноидът, хесперидин. В големи количества се съдържа в портокалите, лимоните и другите цитруси.

То усилва кръвообращението в целия организъм, включително и в главния мозък.

Изследванията показват, че обемът на хеспиридина, е еквивалентен на обема, съдържащ се в 2 чаши портокалов сок, помага за понижаване на кръвното налягане и за активизиране на кръвообращението в мозъка – това понижава риска от инсулт.

И натуралният портокалов сок в това направление въздейства още по-добре, тъй като в състава на сока влизат и други полезни вещества.

Ефективността на портокаловия сок е демонстрирана експериментално, като взели участие жени, страдащи от повишена чувствителност към студ.

При студено време при тях се нарушавало кръвообращението и на дланите на ръцете, на стъпалата, в резултат на което пръстите на краката им били постоянно ледени.

Участниците били поканени да постоят известно време в климатизирано помещение. Част от тях получили разтвор, съдържащ хесперидин, а останалите плацебо.

При последните нещата се влошили, като температурата на крайниците им се понижила с 13 градуса. А краищата на пръстите на участничките, получили флавоноида, изстинали с 50% по-бавно, тъй като кръвообращението им се поддържало на приемливо ниво.

Когато участниците потопили дланите на ръцете си в ледена вода, тези, които пили разтвор на хесперидин, се сгрели 2 пъти по-бързо от останалите.

По-рано британски учени предложили да се пие кафе вместо портокалов сок, тъй като последният ободрява по-добре. Важно е да се помни, че е нужно да се прекалява със сока, особено с изцедения скоро, тъй като могат да се развия усложнения.

Благодарение на съдържащите се в портокаловия сок флавоноиди, последният кара мозъка да работи по-активно.
Ако се чувствате сънливост или отпадналост, е препоръчително да изпиете чаша портокалов сок.

Резултатите от изследванията, проведени от учени от университета Ридинг, Великобритания, показват, че портокаловият сок, особено ако се изпие сутрин на гладно, за закуска, може за цели 6 часа след това, да ни направи бодри, да ни повдигне настроението, да ни помогне по-лесно да се концентрираме и съответно по-бързо да реагираме на променящата се ситуация. Научният труд е публикуван в списание European Journal of Nutrition.

В експеримента взели участие 24 мъже на възраст от 30 до 64 години.

Всички 2 дни подред с двуседмични прекъсвания изпивали за закуска в случаен ред или чаша портокалов сок, или подсладена и оцветена вода, която не се различавала по вкус и цвят от сока.

Същевременно участниците преминали през стандартно тестване на когнитивните функции – памет, концентрация, мислене, ориентация, реакция и така нататък, а също и самостоятелно определяли настроението си.

Тестването се провеждало преди закуска, а също и 2 и 6 часа, след като сокът и плацебото били изпивани.

Изследователите стигнали до заключението, че портокаловият сок позитивно се отразява на мозъчната дейност, дори 6 часа, след като бил вече изпит.

Тези участници, които за закуска пиели сок, много по-добре от останалите се справяли с тестовете за скорост на реакциите и на способностите за концентрация от останалите, а също се чувствали по-бодри и по-активни.

Изследователите предполагат, че благоприятния ефект на портокаловия сок е свързано със съдържащите се в него флавоноиди.