Сред обществото битува убеждението, че сексуално неудовлетворената жена е страшно явление.

Тя е агресивна,задразнена,злобна, способна на неадекватни постъпки. Обикновено мъжете, с които прекарва деня си, тоест колегите, се закачат с нея, пускат по неин адрес двусмислени шеги, а понякога просто без да се прикриват ѝ се присмиват.

Между впрочем, постоянната сексуална неудовлетвореност на жената е причина за множество сериозни заболявания.

Лекарите обръщат внимание на факта, че не получавайки сексуално удовлетворение, жените рискуват да развият, т.нар. синдром на Кехрер. Състоянието се изразява чрез психосоматични разстройства, предизвикани от емоционален дистрес, който понякога възниква и в резултат на сексуална неудовлетвореност.

Под дистрес в дадения случай се подразбира психическо състояние, по време на което при човек се нарушава равновесието между желанията и получаването на желаното.

Що се отнася за синдрома на Кехрер, най-често се подразбират такива признаци и разстройства на психиката като раздразнителност, чувство за тревога и вътрешно безпокойство, често и агресия.

На физическо ниво синдромът се проявява като дърпащи болки ниско в корема, обилни влагалищни течения – най-често бели, разширение на вени в областта на таза, вагинална сухота. Възможно е да се наблюдават също и чревни разстройства и дисменорея – болезнена менструация или изобщо нарушение на цикъла.

Ако към физическата болка жените умеят да се отнасят с търпимост – скриват я, не ѝ обръщат внимание, заглушат я с лекарствени средства, то да сдържат чувствата си дълго време им е много трудно, главно поради зададената им по природа емоционалност.

А какво би станало, ако жената призове на помощ твърдостта на своя дух и се опита да потисне негативните си чувства, ще успее ли да ги задържи в себе си?

Сдържайки емоциите си, жените удвояват натоварването върху своята психика. Всяка сдържаност е опасна, поради многократното повишаване на вероятността от развитие на необратими психози.

Учени от университета Арбърдийн, Шотландия експериментално са установили, че и жените с много силна воля рано или късно изхвърлят своето недоволство и гняв. Но в такъв случай техните емоции са с много по-силен, интензивен характер, отколкото ако се бяха освободили от тях навреме.

Между впрочем мъжете, сдържащи негативните си чувства, могат с течение на времето да забравят за тях, но жените – никога.

Покрай развитието на психосоматични заболявания, проблемът на жените, изпитващи постоянна сексуална неудовлетвореност, се състои в това, че на тях им е много трудно на обяснят на партньора си, колко силно е желанието им за интимна близост.

Те се срамуват да говорят за това, тъй като смятат, че необходимостта от секс е типично качество на развратните хора.

Невероятен факт – според специалистите по сексуална патология, повече от 70% от мъжете са убедени, че сексът има място тогава, когато те поискат това. Мисълта, че тяхната партньорка е възможно да изпитва потребност от интимни контакти по-често от тях, очаквайки и пълно сексуално удовлетворение, просто не им идва на ум.

Също така е възможно млади момичета, които за пръв път са правели секс, да се чувстват постоянно сексуално неудовлетворени, поради самият факт, че не са успели да получат удоволствие от първия интимен контакт.

В такива случаи е препоръчителна, дори наложителна консултация със специалист по сексуални разстройства, тъй като младите момичета все още не са напълно наясно със себе си и какво всъщност удоволствие желаят да изпитат по време на секс. Сексологът притежаващ достатъчно опит ще им помогне да получат в бъдеще удоволствие от интимните ласки.