Много бързо забравяме какво сме сънували, поне така се случва най-често. Но ако отново се повтаря един и същ плашещ сюжет в различни вариации, започваме да се замисляме с какво е свързано това.

Едни се опитват да обяснят сънищата от гледна точка на психологията и физиологията, други са убедени, че това са послания от митичния свят на духовете. Кой е прав?

Повтарящи се сънища - какво могат да означават

Тълкуването на сънищата – това е много специфична дейност, но доста увлекателна.

Винаги е интересно да се гадае какво означават те. Да опитаме да разберем каква роля играят повтарящите се сънища и кошмари.

По какъв начин сънищата влияят на живота? Може би в тях има някаква подсказка и никой от нас не може да я разбере или нещо друго.

Някой ви гони, но не успявате да видите преследвача, чувствате нещо лошо зад гърба, но по-добре да не се обръщате.

Краката ви се подкосяват, а дъхът спира. Или ужасно закъснявате, но не успявате да стигнете на уреченото място.

Не е важно колко бързо се движите и колко сте далеч от целта, но знаете, че не може да спрете.

Бягате с всички сили, докато ви държат краката. Внезапно се събуждате. За щастие, това е само сън, но не успявате да се успокоите веднага.

Сънищата, в които някой ни гони или бягаме в някаква посока са много разпространени както и тези, в които падаме, правим секс или отново се връщаме в училище.

Сцени с преследвания сънуват повечето, това е и най-честият сюжет на детските сънища.

Един и същ сценарий се повтаря при хора, които принадлежат към различни култури, живеещи на различни места.

Какво крие тази загадка на човешкия разум и има ли рационално обяснение за нея?

Нерешени проблеми

Специалистите, изучаващи съня, са на мнение, че подобни сънища са с психологическа природа.

Сценариите, в които се виждаме голи на публично място или тичащи по коридори, са признак за силни емоции и вътрешни конфликти.

Така например, собствената голота е свързана със срам и безпомощност. Подсъзнанието може да опита да подскаже нещо, ако в реалния живот човек потиска своите чувства. Версията има право на съществуване.

Например, когато сънуваме, че сме на дъската в училище, провалили сме се на изпит или се опитваме да се измъкнем от неприятности. Ако се замислим, можем да установим немалко причини за това.

Възможно е това да е стара училищна травма или детски страх от наказание, който ви преследва, ако не се справите с нещо.

Може би преживявате трудни времена, и подсъзнанието свързва стреса с обстановката в клас, дори и отдавна да сте завършили училище.

Образите и преживяванията от детството, дълбоко скрити в разума, продължават да влияят на живота и на сън, и наяве, когато пораснем и навлезем в зрелостта.

В психоанализата се работи над това няколко десетилетия. Опитите да се разтълкуват тези символи и да се заличи границата между тайно и явно често са погрешни.

Важен е контекстът

Няма еднозначен отговор и това трябва да е ясно. Само най-общо може да се разкрие съдържанието на определен сюжет, но контекстът се определя от опита и от особеностите на личността.

Съновиденията – това е средство за подобряване на връзката между съзнание и подсъзнание. Съответно те просто изпълняват своята функция и няма какво толкова да се разкрива и тълкува.

Сънят, който се повтаря, може да е признак на травма или да сигнализира за физиологични и психологически проблеми.

Преди да се приближим до разгадаване на символите от сънищата, трябва да сме наясно, че пътят към дълбините на подсъзнанието е изпълнен с множество препятствия.

Всички хипотези са правилни

Феноменът на сънната парализа потвърждава, че загадъчната природа на съня не се поддава на научно обосноваване. Същото може да се каже и за картините, които сънуваме.

За всичко, което преживяваме на сън, има както психологически, така и физиологични механизми. Едностранното възприятие е необективно. Например, защо много хора сънуват, че им падат зъбите?

Това може да е свързано със страх от зъболекар, но най-често това съновидение навестява тези, които скърцат със зъби на сън - бруксизъм, тоест чиста физиология.