Фарингит се смята за най-разпространено възпалително заболяване на лигавицата на фаринкса, което се предизвиква от множество фактори и може да протича в различни форми.

Фарингит в много случаи се бърка с проявления на увреждания на сливиците при ангина, което може да задълбочи негативните симптоми.

Неблагоприятно последствие от тази неправилна диагностика са тежки белодробни усложнения.

Възпалението на фаринкса лесно се поддава на лечение, ако липсват съпътстващи патологични процеси и основното заболяване не е преминало в хронична фаза.

Какъв е ефектът на инхалациите при фарингит

Причини и видове на фарингит

Основни причини за фарингит се смятат бактериално или вирусно въздействие на лигавицата на фаринкса. Заболяването може да се развие от различни температурни или химически въздействия на тъканите.

Възпалителните явления на синусните кухини и тъканите на назофаринкса в повечето случаи обхващат и самия фаринкс.

В зависимост от характера на протичането на заболяването при фарингит се разграничават остра и хронична форма.

Различават се още вирусни, бактериални, травматични, катарални, хипертрофични, атрофични и смесени подформи на фарингит.

Вирусни и бактериални форми се развиват най-често при патологично въздействие на лигавицата.

Методи на лечение и профилактика на фарингит

Успехът на лечението на фарингит е в своевременното начало на терапевтичните мероприятия, правилно установяване на причиняващия фактор за развитие на възпалението. А също пълното отстраняване на всички агенти, които могат да влошат протичането и да доведат до усложнения.

След установяване на причините за възпалителния процес е необходимо, след предписание от личния лекар, да се започне прием на антибактериални или противовирусни лекарствени средства.

Първите проявления на заболяването могат да бъдат облекчени с жабурене на устата с разтвор от билки с противовъзпалителен ефект. Значимо въздействие оказват и имуномодулиращите препарати.

Веднага след появата на първите признаци на заболяването е необходимо да се направят някои промени в обичайния начин на живот.

Трябва да се избягва дразнещото действие на гореща и пикантна храна. Лигавицата има нужда от овлажняване, като за цел могат да се изпиват до 2 литра вода дневно.

Цигарите и алкохола могат да отложат оздравяването, затова е необходимо максималното им ограничаване, поне до пълното възстановяване. 

Не на последно място при лечението на възпалителния процес на фаринкса са и инхалациите. Как се правят инхалации при фарингит, какъв е ефектът от тях?

Инхалации при остър фарингит

Инхалации при фарингит са необходими още след първите проявления на възпалителния процес, макар и положителен ефект да се постига и при хронична форма.

Тези терапевтични мероприятия трябва да заемат неизменна част от комплексния подход към лечението. Приложението на този допълнителен метод за въздействие не трябва да се отлага, поради активен възпалителен процес. .

Необходимо е провеждане на местно овлажняване и жабурене на устата за терапевтично въздействие на болната тъкан на фаринкса.

Инхалациите при фарингит трябва да се провеждат само след установяване на точната диагноза и определяне на причините за патологичния процес.

Това се налага, тъй като при някои бактериални инфекции е възможно заразяване на всички отдели на дихателната система и развитие на тежки усложнения – пневмонии.

За по-висока ефективност на инхалациите е препоръчителна покупката на специални инхалатори. Процедурата често се провежда с различни разтвори от билки, сода, алкална минерална вода.

Ефективни са също инхалации с различни етерични масла, при които няколко капки оказват бързо положително въздействие на състоянието на лигавицата на фаринкса.

При маслени инхалации се добавят не повече от 5 капки избрано етерично масло към чаша студена вода.

Допълнителен метод за инхалации при остър фарингит може да се смята използването на специален апарат небулайзер, превръщащ лекарствените препарати в аерозол, който благоприятно действа на лигавицата.

Използването на този апарат се препоръчва за деца, бременни жени и хора в напреднала възраст, но след консултация с лекуващия лекар.

Максималното положително въздействие с инхалациите се постига при спазване на някои правила. Не е препоръчително провеждането на тези процедури при висока температура. При деца трябва да се правят под контрол, за да се избегне изгаряне.