Осветените спални могат да попречат на жените да забременеят, твърдят учени.

Това се дължи на факта, че светлината през нощта, изходяща от какъвто и да е източник – улична лампа, преминаваща през завесите до синкавото осветяване от мобилното устройство, оказва негативно влияние върху женската репродуктивна функция.

Жените на средна възраст са изложени на най-голям риск.

Изследователите съветват тези, които се опитват да забременеят, да вземат няколко елементарни мерки за осигуряване на добър нощен сън.

Става въпрос за това да се ограничи светлината вечер, а също и храненето да бъде по едно и също време.
Макар и да прозвучи странно, една от 7 двойки има проблеми със зачеването на дете и в много случаи причината не може да се установи.

Също така съществува големият въпрос относно това, че нарушаването на биологичния часовник, предизвикано от изкуствена светлина, може да сериозно влияние върху здравето на хората.

Рак, диабет, депресия и затлъстяване се предизвикват от наличието на светлина нощем.
Британските изследователи твърдят, че връзката между детеродната функция и ритъмът на биологичния часовник не следва да се подценява.

Американски и японски учени изследвали как нарушението на естествените ритми на сън и бодърстване влияе на плодовитостта на хората.

То не оказало никакъв ефект върху младите доброволци, но показателят за оплодителна способност значително се понижил сред тези, които били на средна възраст.

Около 71% от участващите в проучването без нарушения на ритъма на биологичния часовник забременели, в сравнение с 10% от тези, чийто вътрешен или циркаден ритъм бил нарушен, според публикация в списанието „Cell Reports“.

Важно е да се отбележи, че оплодителните способности могат да бъдат възстановени чрез осигуряването на сън в хармония с нашите естествени биологични ритми.

Учените отбелязват, че биологичният часовник може също да играе основна роля в женската репродуктивна функция.

Отчитайки, че биологичните ритми са свързани със слънцето, избягването на източниците през нощта може да увеличи шансовете за забременяване.

В допълнение

Какъв трябва да бъде половият акт, за да дойде по-бързо деня на появата на 2 чертички на теста за бременност?
На първо място, той трябва да бъде редовен.

Тоест не трябва да хвърляте всички свои сили за активни действия в периода на овулацията, а просто да се стараете да правите секс през ден два в продължение на целия месец.

Защо? Ако прекъсванията са прекалено големи – повече от седмица, това води до концентрацията в спермата на анормални сперматозоиди, които могат да станат причина за „дефектна“ бременност, която рано ще прекъсне или пък ще възникнат вродени аномалии на плода.

Също така въздържанието влияе на много важния показател за качество на спермата – подвижността на сперматозоидите.

Честите еякулации също се отразяват на качеството на спермата и разбира се на количеството, затова при планиране на бременност не се препоръчва правенето на секс ежедневно.

На второ място позата. За най-добра се смята „мисионерската“, тоест когато мъжът е отгоре.

По този начин се осигурява по-добро проникване на пениса и съответно концентрацията на спермата в областта на задния свод, откъдето сперматозоидите по-бързо и по-лесно ще се доберат до кухината на матката.

Но ако утробата е с отклонение от своето естествено анатомично положение, например е леко надясно или назад, тогава най-добрата позиция за секс ще бъде колянно-лакътната.