Какви са нормите за развитие на бебе на 4 месеца

През първата година бебето трябва да се води на педиатър всеки месец, на детска консултация.

Редовните прегледи помагат своевременно да се открият и да се решат много проблеми със здравето на бебето. Но за родителите винаги остават много въпроси за развитието на детето, и често не успяват да си отговорят на всички.

Как изглежда и какво умее бебе на 4 месеца? На въпросите, които вълнуват мнозинството от родителите, отговарят педиатрите.

Показатели за правилно физическо развитие на 4 месеца

Тегло

При норма 4-месечното бебе трябва да тежи приблизително 2 пъти повече от новороденото. Съответно теглото на детето в 4-тия му месец трябва да е приблизително 6-6,5 кг.

Височина

През първите 3 месеца детето расте с по около 3 см месечно, тоест за 4 месеца трябва да е пораснало с около 12 см.

Да пресметнем – ако при раждането детето е около 50 см, то когато стане на 4 месеца, трябва да е вече 62-65 см.

Глава и гръдна обиколка

На възраст около 4 месеца обиколката на гърдите на детето трябва да се увеличи с 8 см и да е приблизително 42-43 см. Обиколката на главата е приблизително същата както и на гърдите – 40-42 см.

Коса

Близките често гадаят – каква коса е наследило детето – къдриците на мама, или гъстата и права коса на татко.

Докато детето е на 4 месеца, не трябва да се бърза със заключенията. На тази възраст косите на много деца са меки и пухкави, и този пухкавина ще се смени само след няколко месеца. Налага да се изчака.

Очи

Навярно много родители са забелязали как блуждаят очите на бебетата. Това е свързано с факта, че при новородените очната ябълка е слаба, а зрението слабо.

Не трябва да се изпада в паника, ако това кривогледство не е преминало напълно до 4-тия месец на детето.

При много деца то може да остане до 1 година.

Слюнчени жлези

Много родители се вълнуват, че на малките деца постоянно им текат лигите, докато при други деца такъв проблем няма. Навикът да се преглъща слюнката възниква по различно време при всяко дете – някои се научават бързо на това, а други започват да се справят с тази задача едва към 1-вата година.

Така че ако към 4-тия месец детето не се е научило да си гълта слюнката, не се притеснявайте, това е нормално.

Зъби

Много скоро на детето ще му поникнат първите зъбки. Това може да се съпровожда с лек дискомфорт, сърбеж във венците, увеличаване отделянето на слюнка. Можем да забележим кратки периоди на безпокойство при детето.

Ако зъбите не създават проблеми, няма нарушения в храненето и заболявания, то децата на тази възраст често са в добро настроение и се интересуват постоянно какво се случва около тях.

Какво трябва да умее бебе на 4 месеца

На 4 месеца бебетата имат много малки постижения, които радват родителите с всеки изминал ден. И така какво трябва да умее 4-месечно бебе?

  • Да си върти и да си държи главата. На 4 месеца детето умее да се върти от гръб по корем. А на 5-6 месеца то се научава да прави това в обратен порядък – от корем по гръб.

Сега детето уверено си държи главата, лежейки по корем с упора на ръцете.

  • Хваща предмети и ги разглежда – физиологичният хипертонус отшумява напълно към 3-тия месец на детето. И сега детето умее да хваща играчки и да ги прехвърля от едната на другата ръка. С любопитство разглежда всичко, което го интересува, било то нова играчка или мамина ръка.

По време на храненето бебето на 4 месеца придържа с ръка бутилката или гърдите на мама.

  • Разпознава близките и се смее – на 4 месеца детето разпознава мама, радва се на нейната поява, реагира, когато чуе нейния глас. При общуване с възрастни, то оживява, започва да гука.

Още на тази възраст детето може да се смее на глас.

  • Фиксиране на погледа върху собственото отражение – детето се заглежда в своя образ в огледалото, но все още няма еднозначен отговор на въпроса дали то разпознава себе си.

Според последните данни на 4 месеца само реагира на отражението си в огледалото, а съзнателно го възприема едва, след като стане на 7 месеца.

  • Опитва се да пълзи – към 4-тия месец детето се интересува от всичко, което се случва около него. Именно сега, на възраст от 3 до 5 месеца, то прави първите си опити за пълзене. Започва своето движение от легнало положение по корем, като се опитва да се изтласква с ръце. Създава се впечатление, че сякаш се движи назад, като повдига ръчички.

Съвсем скоро, когато стане на 5-6 месеца, то започва да въвлича в процес и краката, а неговите движения стават по-координирани.

Какво трябва да бъде храненето на 4 месеца

По тегло, ръст и обиколка на главата може да се направи оценка колко правилно и адекватно е храненето на детето. Ако детето наддава на килограми, то няма излишък или недостиг на тегло, проблеми с изхождането и с кожата, като е в отлично настроение, това означава, че храненето не трябва да се коригира и да се съхранява в този му вид до 6 месеца.

Видът на кърменето – кърма, изкуствено или смесено, в този случай няма значение.

Сигнал, че нещо не е наред, е в това:

  • Излишък или недостиг на тегло, тоест пълнота или прекомерна слабост;
  • Проблеми с изхождането.

В такъв случай трябва да се обърнем към лекуващия го педиатър, който да анализира ситуацията и да обозначи по-нататъшната тактика на хранене.

Обърнете внимание – ако детето е на кърма и не наддава килограми, то е необходимо да се правят контролни тегления – преди и след хранене, и след това тази информация да се предаде на педиатъра.

Въпросът за въвеждане на дохранване, трябва да се реши от педиатър в тази възраст. Ако пък кърмата е достатъчна и теглото на детето отговаря на нормите, първите 6 месеца не трябва нищо да се промяна в храненето, и още повече, без да е предложено от педиатър.

Как трябва да спи дете на 4 месеца

4-месечно дете спи по 10-12 часа на денонощие и около 4,5-6 часа през деня, общо време. През деня децата на 4 месеца спят по 3-4 пъти, а продължителността на тези сеанси на отдих е от 40 минути до 2 часа. Периодите на бодърстване между дневния сън продължават по няколко часа.

Много родители се интересуват дали трябва да будят детето през нощта, както по-рано, за да го накърмят. В тази възраст подходът към детето трябва да е индивидуален.

В продължение на 6 часа през нощта детето не трябва да бъде кърмено. Ако все пак има такава необходимост, направете го тихо, тъй като много деца, дори не се и събуждат от това.

След 6-тия месец необходимостта от хранене на детето през нощта, напълно отпада. Сега идва времето, в което родителите ще могат напълно да се насладят на нощния сън, безсънните нощи от първите месеци, през които бебетата не могат да спят повече от 2 часа вече са в миналото.

Със затоплянето на времето, за по-хармонично развитие на детето е добре да го извеждаме на разходка, за да се наслаждава на топлото пролетно слънце, разбира се, когато го има.

Децата на 4 месеца към 7 март са родени в първата половина на ноември, тоест в период на мрачно и студено време, и затова най-вероятно имат нужда от доста витамини.

Сега идва времето, в което тези късноесенни деца ще могат да се насладят, макар и все още да не го осъзнават, на възраждащата се природа.