Изкривяването на носната преграда може да е вследствие на травма или да е вродено. Среща се при голям брой хора и се възприема като особеност, повечето, дори не се замислят за това, че изкривяването на носната преграда може да доведе до сериозни нарушения в организма.

Трябва ли да се коригира носната преграда с операция

Ако носната преграда е с нормално положение, човек диша свободно и не изпитва никакъв дискомфорт. Но веднага щом се появи изкривяване, възниква нарушение.

Изкривяването на носната преграда, е нещо индивидуално, но във всеки случай дефектът води до редица сериозни здравословни проблеми.

1.Хроничен ринит

Изкривената носна преграда става причина за поява на постоянни хреми. Механизмът на формирането им е доста лесен за обяснение. Изкривената носна преграда предизвиква нарастване на околните тъкани.

Само по себе си преграда дели кухината на носа на две половини. На фона на това изкривяване се предизвиква увеличаване на долните носни кухини, вследствие на което човек диша по-непълноценно. Това налага постоянно използване на капки за нос, което пък може да навреди на цялостното здравословно състояние.

Отоларинголог разграничава 3 вида ринит, които могат да се развиват:

  • Вазомоторен;
  • Хипертрофичен;
  • Субатрофичен, когато се наблюдава сухота и парене в носа;

2.Проблеми със синусите

Заради изкривената носна преграда може да се наблюдава затваряне на отворите на синусите и на носните кухини, отговорни за нормалната вентилация.

На този фон съответния синус не получава необходимия му кислород. Развива се синузит, който може да е разнообразен, остър, хроничен, а също и гноен.

3.Нарастване на образувания

Също изкривената носна преграда е опасна и с това, че води до разрастване и образуване на нови тъкани. Обикновено това образувание е доброкачествено. Обикновено се касае за полипи и кисти.

Важно е да се помни, че винаги има риск от възникване на злокачествени образувания под въздействие на провокиращи фактори.

Възможно е злокачественото изменение на тъканите да възникне и под въздействието на провокиращите фактори. И вече на ниво синуси да не получава нужното количество кислород, а също е възможно и протичащо слабо възпаление.

4.Проблеми с нервите

Възможно е развитие на фона на изкривената носна преграда и на възпаление и на проблеми с мозъка и по-точно на неговата вентилация. На фона на недостига на кислород в този важен орган започват да се развиват неврологични нарушения. И проблемът може да води началото си от детството.

5.Разрастване на аденоидите

Аденоидите – това е думата, която обикновено чуват родителите, но не всички знаят, че разрастването на тъканите може да се предизвиква и от изкривена носна преграда.

На фона на това, че въздухът постъпва не така, както трябва, започва да нараства тъканта в дълбочина, и на свой ред води до влошаване на дишането.

Условно казано се получава затворен кръг.

6.Загуба на обоняние

Срещаното често днес разстройство – загуба на обоняние, също може да е вследствие на изкривена носна преграда.

В носа има две зони – дихателна и обонятелна. Ако носът не диша добре, а това е при изкривена носна преграда, не може да става и дума за добро обоняние.

Обонянието заедно с другите сетива формира светоусещането, без него хората не могат да чувстват пълнотата на света. Също е възможна и инверсия на вкуса, когато ароматът на храната се възприема неправилно.

7.Отслабване на слуха

Изкривената носна преграда става причина и за намаляване на слуха. На фона на изкривяването възниква възпаление, преминаващо към носоглътката, където се отваря слуховата тръба. Появява се усещане за заглъхване, запушване на ухото, зачестяват отитите.

8.Не на спокойния сън

Преградата, която е с необичайна форма, може да стане причини за хъркане. Това е проблем и за здравето и за отношенията в семейството. Мозъкът не получава достатъчно кислород, липсва пълноценно дишане през нощта, не се вентилира.

На този фон се влошава и работоспособността, тъй като ненаспалият се не се чувства добре поне до обяд, а може би през целия ден.

Да се коригира или не

Възниква въпросът – да се коригира или не, ако изкривяването не е твърде значително. Необходимо е да се направи консултация със специалист по уши-нос и гърло, който да направи правилна преценка.

Ако предложи операция, е добре да се съгласим. При съмнения е добре да се консултираме с още поне двама специалисти и тогава да се съгласяваме за операция.

Освен това може да си направим измерване на дишането. Човек диша в специален апарат, след което се анализират данните от него. Колко литри въздух са преминали, как е станало. Има определени норми.

Днес има няколко варианти на операцията, а също и техники, може да се приложат два варианта – отворена или щадяща. Всичко зависи от това в какво положение се намира носната преграда.

Оперативната интервенция за корекция на преградата е рутинна, с продължителност около 20-40 минути, като се поема от здравната каса. Не остават белези по носа, и още на следващия ден е възможно връщане на работа, тъй като не се наблюдават отоци и синини. Това е, когато не се извършва ринопластика, която не се заплаща от пациента и не е дейност, която се покрива от бюджета на НЗОК.

Изкривената носна преграда може да е вследствие на несвоевременно проведено лечение на трета сливица в детството, която я притиска и с течение на времето се измества и деформира.

В детска възраст е възможно травмиране на носа, което да е останало незабелязано от родителите, което води до деформация на преграда. Изкривяването на носната преграда с растежа на тялото се увеличава, което пък води до настъпателно затрудняване на дишането.

Така дихателният процес става непълноценен, в белите дробове не навлиза достатъчно кислород. Изкривяването на носната преграда е характерно за европеидната раса, среща се при 75% от хората, докато при монголоидната и негроидната, е при около 25%.