При норма водите изтичат, когато организмът е готов за раждането. Защо това се случва по-рано?

Изтичането на водите, преди да е започнало раждането, е аномалия на родилната дейност. Ако това се е случило преждевременно, рядко успяват да спасят бременността.

Обикновено това е възможно, ако се случи странично спукване на плодния мехур и водите изтекат само леко.

Защо се случва това предродилно изтичане на водите

Причините може да са няколко.

Внезапно повишение на околоплодните води – най-разпространената причина за предродилното изтичане.

Например, това може да се случи при т.нар. тренировъчни контракции, ако т.нар. пояс на съприкосновение не се е образувал, а задните води не са се устремили към долния полюс на плодния мехур.

Същото се случва, когато е жената е с неправилна форма на таза, поради което костният пръстен не обхваща главата плътно.

Понякога преждевременното изтичане на водите може да се предизвика от по-бурни интимни ласки.

Механична стимулация плюс действието на простагландините, които се съдържат в спермата, затова и лекарите препоръчват секс при преносване на бременност.

Вагиналните инфекции са още една причина. Заради тях околоплодните обвивки не са толкова здрави и плътни. И тогава дори при обикновен натиск на околоплодната течност те могат да се разкъсат.

Плодният мехур е вероятно да се разкъса, ако е със слаби обвивки, от нормалния натиск оказван от водите. Другата вероятност е при нормална здравина на обвивките, но повишено налягане на околоплодните води, най-често при многоводие.

Как да избегнем предродилното изтичане на водите

Какво може да направи бъдещата майка, за да избегне изтичане на водите?

На първо място, своевременно откриване и излекуване на всички хронични инфекции на половите пътища.

От важно значение е и правилното положение на тазовите кости.

Това  необходимо, за да може главата на плода добре да прилепва към входа на малкия таз и да се формира пояс на съприкосновение.

Неправилното положение на костите може да се установи по редица признаци. Например, можем да застанем срещу огледалото, да сложим пръсти на костите на таза, които са издадени напред, и да погледнем дали са на едно ниво.

Ако са на различно, то това е признак на неправилно положение. Има и косвени признаци – болки в областта на пояса, на кръста, болки в коленете, както и различни размери на обувките на левия и на десния крак.

В този случай ще помогне укрепването на мускулите на тазовото дъно, упражнения, насочени към разтягане на връзките на таза, тазобедрените стави, кръста. Те няма да оправят изкривяването, но най-малкото ще направят съчленението по-подвижно, по-гъвкаво.

Ако се предвидят всички важни фактори предварително и да се мине през всички необходими изследвания. Още преди планиране на бременността. Същевременно се изписват и медикаменти, които отпускат мускулатурата на матката.

Необходимо е също така да се сменят стерилните превръзки.

Изтичане на водите при доносена бременност – какво да правим

Доносена бременност след 36 седмица или след влизането в 9-тия месец. Ако водите са изтекли в рамките на този период, трябва веднага да се потърси наблюдаващият бременността акушер гинеколог.

Първите 6-12 часа т.нар. безводен период се смятат за безопасни, понякога може да продължи до 72 часа. Това число е посочено в препоръките на СЗО.

Много е важно цялата бременност да се наблюдава от акушер гинеколог в рамките на стандартните женски консултации, които се покриват от НЗОК. Така не се допуска развитие на инфекции.

Разкъсване в горната част на плодния мехур – как да действаме

Ако това е странично високо разкъсване, то в такъв случай долната част на плодния мехур ще изпълнява своята функция – защита на главата на плода в родилния канал.

Ако има разкъсване на долния полюс на плодния мехур, лекарите извършват не амниотомия – манипулация, при която се отваря мехурът, а се отстраняват обвивките.

Възможно е те да са на главата на бебето и да попречат на разкритието. Различаването на тези два вида разкъсвания е възможно само от специалист.