Учени от Университета Джон Хопкинс в Мериленд, щата Балтимор, САЩ, отново пресмятат средната продължителност на инкубационния период на коронавируса SARS-CoV-2.

Инкубационният период може да е и повече от 2 седмици

В рамките на изследването са анализирани 181 случаи на заразяване с новия коронавирус, в повечето случаи това са жители на град Ухан, КНР.

Изследователите се интересували от информацията, свързана с момента на заразяване. Разглеждали новинарски съобщения и публикации на здравните власти с информация, която позволява да се установят вероятните дати на заразяването на хората.

До настоящия момент се смяташе, че инкубационният период за този вирус е максимум 2 седмици.

На тези данни се основават сроковете за доброволна карантина след посещение на огнище на инфекция или контакт с вероятно заразени лица.

Изследванията показват, че наистина при 97,5% от хората със симптоми на заразяване със SARS-CoV-2 се появяват в рамките на 11 дни, но при повечето от тях това се случва на 5-тия ден.

При много малко на брой хора – при един от 100, минават повече от 2 седмици, преди да се появят първите симптоми на заразяване.

Учените все пак смятат, че за повечето хора установения от властите период на самоизолация от 2 седмици е разумен, макар и някои случаи на заразяване все пак да бъдат изпуснати, заради по-продължителния инкубационен период.

Испания отне второто място на Франция по брой заразени от COVID-19 в ЕС

Обновена информация – към 14 часа на 11 март броят на заразените по света вече надхвърля 121 000. От тях над 65 000 се смятат за оздравели, а над 4300 са починалите.

Епицентърът на епидемията от Китай се измести в Италия, като нов се очертава Иран, където броят на потвърдените случаи към този вече достига 9000.

В последните часове има разместване в Европа, съгласно данните от ресурса разработен от Университета Джон Хопкинс, който проследява броя на заболелите в глобален мащаб.

След като повече от 2 седмици Франция бе на второ място след Италия по брой заболели, но няколко пъти по-малко като общ брой, вече Испания е на второ място с над  2000 случая на COVID-19.