Докато европейските лидери обмислят какви мерки е най-подходящо да бъдат взети така, че да не се срине икономиката, ако са прекалено драстични, в Китай вече правят открития.

Коронавирусът мутира – щамовете вече са 2, ще се образуват още

Група експерти от Пекин и Шанхай обявиха, че вече съществуват два щама SARS-COV-2: един повече, а другият не толкова агресивен.

В ограничено по мащаб изследване са анализирани проби, получени от 103 души. Учените откриват, че коронавирусът мутира и вече е успял да се раздели на 2 щама: L и S.

Щам S – изходен/или много близо до него/ вариант на вируса. Предполага се, че е станал причина за заразяване на 30% от болните.

Това не е толкова агресивен щам. При него безсимптомният период е по-продължителен, смъртността при заразяване е доста по-ниска, болестта протича по-леко.

Щам L – „по-млад” вариант на вируса, с който са заразени 70% от заболелите. Това е по-агресивният и по-заразен щам, инфектирането става по-бързо, а болестта протича по-тежко.

По-опасния щам L започва да се изчиства заради карантината

Голяма част от заразените хора в първоначалните етапи от развитие на епидемията са инфектирани с щама L, сега този вариант на вируса се „изчиства”.

При по-слабия щам S е характерен продължителен период без симптоми и леко протичане на болестта, което прави много по-големи шансовете за заразяване на нови жертви, отколкото при по-тежкия щам L, който бързо докарва своите жертви до карантина.

Учените подчертават, че въвеждането на мерки за карантина е фактор за еволюция на коронавируса, тъй като води до бърза изолация на носителите на щама L.

В резултат сега нараства честотата на заразяване със „стария” в еволюционен план щам S.

Изследователите отбелязват, че няма нищо изненадващо в това, че се образуват различни щамове.

Когато РНК-вирусът за първи преодолява междувидовата бариера – в този случай преход от животни на хора, започва да се адаптира към новите гостоприемници, за да се размножава по-ефективно и да се разпространява от човек на човек. Възможно е вече да има или да се появят и други щамове на SARS-CoV-2.