В мащабно изследване авторите анализират взаимовръзката между употребата на напитката и рискът от възникване на заболявания на основата на данни от над 330 000 участници в Британската биологична банка. Също се посочва средният допустим лимит за денонощие.

Колко кафета дневно се смятат за сериозна заплаха за здравето

В големи количества кафето може да навреди на здравето потвърждава ново изследване. Авторите на научния труд смятат, че са получили най-достоверните данни към настоящия момент.

Досега информация за ефекта от кафето учените получаваха от обикновените наблюдателни изследвания, които се провеждат чрез анкети на голям брой хора. В тези анкети има въпроси за заболяванията, от които страдат попълващите ги.

Този метод може да дава доста големи неточности, защото не позволява да се отчете въздействието на всички фактори на човешкия организъм.

В ново изследване учените прилагат още по-точен, генетичен метод – рандомизация на Менделеев. За тази цел те първо научават какви генетични варианти са свързани с повишаване пиенето на кафе.

Впоследствие те използват информация от британската биологична банка, която съхранява данни за генетиката и здравето на стотици хиляди.

Учените виждат от какво боледуват хората, които съгласно генетичната предразположеност, с голяма вероятност злоупотребяват с кафе.

Повече от 6 кафета дневно може да се опасни за ставите

Оказва се, че на фона на прекаляването с кафе при хората най-често се развива остеоартрит, артропатии и затлъстяване. Безопасен лимит на употребата на кафе учените смятат по 6 дневно.

По цял свят хора изпиват по 3 милиарда кафета дневно, затова е необходимо да изучават неговото положително и отрицателно въздействие върху здравето.

Учените отбелязват, че хората, които имат предразположеност към болести  на ставите и затлъстяването имат предвид резултатите от изследванията.

Освен това тези болести са доста разпространени, затова е необходимо да се увеличава информацията за причините, които ги предизвикват.

Авторите на изследването смятат, че установената от тях информация не сочи, че съществува вреда от кафето, но напомнят, че то трябва да се пие в разумни количества.