През изминалото денонощие се отчита допълнителен спад на новите с коронавирус, като основната причина за това е доста по-малко обработените проби, заради неделния ден, като те са 24.

Причината за малкото направени тестове за коронавирус вчера е неделния ден, някои от референтните лаборатории не работят и изобщо не са подали информация към Националния оперативен щаб.

Тестваните за денонощие малко, заради неделния ден

Потвърдените от началото на епидемията у нас случаи се увеличават до 2235. Основният показател, по който се установяват темповете на нарастване на заболеваемостта, това са активните случаи, като за последните 24 часа те нарастват с съвсем малко до 1513.

Излекуваните от коронавирус у нас, измъкнали се от лапите на коварната инфекция се увеличават до 612.

Само 5 области потвърждават нови заразени през неделния ден, преобладаващата част от тях са от София – 14, от област Благоевград са 5, възможно е да са свързани с епидемичното огнище, което в община Сатовча.

По двама нови потвърдени случаи са установени в областите Пазарджик и Ямбол, а в Пловдиве е само един заразеният за вчера. Според данните от неделя инфекцията в страната постепенно затихва, макар и в София все още да се регистрират ежедневно немалък брой заболели.

В неделния ден не се разминало и без заразяване на медицински лица, като се касае за един лекар от Пловдив, не се съобщава от коя болница и един санитар от София, без информация за лечебното заведение, в което работи.

За съжаление, и вчерашния ден не се размина без жертви, които са с потвърдени положителни проби за коронавирус. При хоспитализиран в УМБАЛСМ Пирогов се е стигнало до летален изход при мъж на 77-годишна възраст, който е с анамнеза за 2 хронични сърдечни заболявания.

В МБАЛ Благоевград е бил хоспитализиран мъж, който е с полиорганна недостатъчност, не се съобщават какво е довело до това тежко състояние, което дори и без инфекция от коронавирус е трудно преодолимо.

От днес отварят фитнеси и МОЛ-ове със заповед на здравния министър

Интересен юридически похват приложиха от здравно министерство в петък, след като премиерът обяви, че от понеделник търговските центрове тип МОЛ ще бъдат отворени.

След проведена среща на Асоциация здраве и фитнес, в която членуват собственици на фитнес клубове, със здравния и спортния министър бе обявено, че от днес трябва да отворят и фитнес залите.

От здравно министерство вместо да разпишат изменения в една от 4-те заповеди, които бяха приети на 14 май, датата, от което влезе в сила решението на Министерски съвет за обявяване на извънредна епидемична обстановка, тя бе изцяло отменена и бе приета нова в сила от 15 май.

Забранителната заповед за мерките падна само след 1 ден съществуване

Така на практика т.нар. забранителна заповед, с която се очертава какво не трябва да работи при извънредна епидемична обстановка със срок до 14 юни, оцеля само ден.

С новата заповед, която реално е почти идентична със старата бе разписано в т.1, в която се забранява посещенията на редица търговски обекти, бе добавена нова подточка В, от която става ясно, че търговските центрове тип МОЛ трябва да останат затворени до 0 часа на 18 май и на практика от днес за тях няма забрана да отворят врати.

По същия начин в т.5 на новата заповед, която представлява цялостна рецепция, от предходната, която бе в сила само 1 ден, се допълва едно изречение, че фитнесите трябва да останат затворени до полунощ на 18 май или от днес за тях също няма забрана да провежда дейност.

За това какви правила за дезинфекция и хигиена трябва да се спазват във фитнеси и търговски центрове новата заповед препраща към първата, която се очертава редът, по който трябва да функционират търговските обекти, чиято дейност не е забранена.

Сред задълженията са редовна дезинфекция, осигуряване на ред, за да се допуска струпване на хора вътре в обектите и т.н. Не е предвиден специален ред, по който да работят фитнеси и МОЛ-ове.