Международен екип от учени от Медицинския университет на Базел, Швейцария и от Солунския университет предупреждават, че някои лекарства за понижаване на кръвното могат да доведат до влошаване на състоянието при заразяване с коронавирус.

Хапче за кръвно и коронавирус – опасна комбинация

Вирусът от Ухан прониква в клетките с помощта на белтък, който се нарича ACE2 – ангиотензин превръщащ ензим 2 /АПЕ/.

При хипертония, а също и при диабет тип 1 и 2, се изписват лекарства, които увеличават количеството на този ензим в организма.

Резултатът е, че рецепторите на клетките стават повече, тоест повече входни врати за коронавируса.

Към тези лекарства се отнасят инхибиторите на АПЕ – еналаприл, рамиприл, каптотрил, и антагонисти на рецепторите на ангиотензин 2 – сартани, това са най-новото поколение препарати за сваляне на кръвно.

Получените от учените данни показват, че при диабет тип 2 принципно се увеличава количеството рецептори на ACE2, а посочените лекарства допълнително повишават експресията – образуването на този белтък.

Хапчетата за кръвно могат да доведат до опасни пневмонии

Резултатът е, че се повишава значително риска от проникване на вируса в тъканите на белите дробове, което увеличава опасността от развитие на тежки и дори смъртоносни форми на COVID-19.

Това не означава, че хората, които приемат посочените лекарства по лекарско предписание, трябва да ги спират. Желателно е обаче да се обърнат към личния си лекар или към кардиолог и да обсъдят въпроса за тяхната замяна с аналози от други лекарствени групи.

Едно от антивирусните лекарства, които се разработва от българска фирма, блокира именно достъпа на тези рецептори и съответно може да възпрепятства навлизането на вируса в клетките.

От Института по експериментална имунология на БАН обаче се оттеглят от участието си в проекта, тъй като тези рецептори имат и много други функции в клетката. И ако се блокират, то може да се стигне до последствия, които може да се необратими.

Още повече не става въпрос да се въздейства само на една клетка на организма, а на всички, което прави препарата изключително рисков, а и трябва да мине през редица етапи, за да се докаже, че е безопасен.