Милиони хора постоянно мислят как да се избавят от своите слабости.

Горчивата истина, че както те, така и ние, най-вероятно така и няма да успеем да ги преодолеем, и единственото, което ни остава, за да можем все пак да променим живота си в положителна посока или пък да станем по-добри в работата, е да се съсредоточим върху това, което сме добри.

Силните ни страни не са тези дейности, с които се справяме успешно, а това, което ни крепи.

Това са заниманията, с които се захващаме с вдъхновение, в процеса на извършването на които времето лети незабележимо и вие лесно се концентрирате върху тях, а когато приключите с тях чувствате удовлетворение.

Как да разберете кои са вашите силни страни? Ето и 4 критерия:

1. Великолепно, а не просто добре, се справяте с това нещо;
2. Когато мислите за предстоящата работа, вие сте вдъхновени и желаете колкото е възможно по-скоро да започнете.
3. Когато се захванете с това нещо, вие се концентрирате лесно, и сте напълно погълнати от тази дейност, не забелязвате как времето лети.
4. Когато приключвате с работата, се чувствате дори по-енергични, отколкото когато сте я започнали.

Ако в работата сте ангажирани основно с това, в което сте най-силни, ето какво ви очаква:

• Ще демонстрирате потресаваща производителност;
• Ще се наслаждавате на това, което правите;
• Винаги ще имате вътрешна мотивация;
• Постоянно ще сте в настроение за работа;

В наскоро проведено изследване, публикувано в престижно американско бизнес списание, се посочва, че човек, запомнил критика по свой адрес, далеч невинаги трансформира осъзнаването на грешката в по-висока производителност.

Също било установено, че с осъзнаването на силните страни на личността, човек разбира как да се справя със собствените си слабости, и този процес му помага да сдобие с увереността, която е необходима за борбата.

Не се безпокойте, че не сте добри в нещо, и не се опитвайте с всички сили да постигнете успех. Започнете да играете със силните си страни. Вие не можете да се справяте перфектно с всичко.

Възможно е, и бихте могли, но точно това няма да бъде великолепно. Защото просто не желаете това от цялата си душа и сърце.

Обикновено известните хора са превъзходни само в едно нещо, но тяхната дейност в тази сфера променя живота на всички останали – понякога незначително, а понякога из основи.

Кой казва, че тези хора нямат слабости? Такива има всеки човек, но тези хора са избрали да се фокусират върху силните си страни. Те са губели времето си ефективно.

Например, Айнщайн е станал най-известният учен в света, защото е бил безумно съсредоточен върху създаването и доказването на теорията на относителността.

Уилям Шекспир е написал най-малко 154 сонети и 37 пиеси, сред които „Хамлет“, „Ромео и Жулиета“, той просто е обичал да пише.

Тези хора се известни благодарение на ненадминатия си принос за промяната на хода на световната история. Те са губели времето си с максимална полза, когато са разбрали, че са длъжни нещо да правят през времето, което им е отредено да бъдат на тази Земя.

По какво страстно се увличате? Насочете вашата енергия към търсенето на едно нещо, което да ви носи максимално удовлетворение, и ако можете превърнете я във ваша работа.