Оказва се, че дори обикновеният маникюр може да бъде потенциално опасен за здравето, тъй като по време на процедурата по неговата направа в козметичния салон се излагаме на ултравиолетово лъчение.

Въпреки това учените бързат да успокоят, че в салоните за красота няма от какво да се боим.

Процедурата, при която в салона за красота си правим маникюр, включва и изсушаването на лака за нокти с помощта на специална лампа. Тези осветителни тела са източник на ултравиолетово излъчване, което, както е известно, е свързано с развитие на рак на кожата.

„Като се има предвид, че количеството ултравиолетова радиация, която въздейства на кожата по време на процедурата по направа на маникюр, става ясно, че за да се достигне нивото, при което настъпва увреждане на ДНК и се повишава риска от развитие на рак, е необходимо да се посети салон за красота прекалено много пъти “ – отбелязва доктор Линдзи Шип от катедрата по дерматология към Университета на щата Джорджия, САЩ. Нейното изследване беше публикувано в списание JAMA Dermatology.

В своето проучване доктор Шип използвала специални измервателни уреди, които с висока точност показват количеството на ултравиолетова радиация, която се излъчва от лампата.

Измервания били проведени в различни позиции с използването на 17 вида ултравиолетови лампи. Подобен експеримент бил проведен в 16 салони за красота.

Според доктор Шип и нейния екип, количеството на ултравиолетовата радиация, излъчвана от различните модели лампи, се различавало много.

Доктор Шип смята, че дори и редовните посещения в салоните за красота практически не влияят на риска от развитие на рак.

Въпреки това учените все още препоръчват да не забравяме за правилата за безопасност, например за използването на слънцезащитни кремове.

Това е необходимо, за да се ограничи негативното влияние на ултравиолетовата радиация и да се предотврати ранното стареене на кожата.

Доктор Крис Адигун, професор по дерматология в медицинския център към Нюйоркския университет е съгласна, че тези, които предпочитат да си правят маникюра в козметични салони, трябва да използват средства за предпазване от ултравиолетовата радиация.

Така че не се лишавайте от това да си направите професионален маникюр, но не забравяйте и за слънцезащитния крем.