Красивата и поддържана кожа на лицето и на тялото не само свидетелства за добро здравословно състояние, но и ни прави по-уверени.

През последните години рязко нараснаха случаите на кожни заболявания, като екземата е на едно от първите места.

Това заболяване често е пряко свързано с работната среда и възниква в резултат на въздействие на вредни фактори на кожата.

Екземата на ръцете или на други части на тялото не може да се предаде на друг човек, тъй като не е заразна.

Какво е това професионална екзема

Професионалната екзема – разпространено кожно заболяване

Най-често се развива при хора, които имат контакт с химически вещества, лекарствени средства или постоянно се излагат на въздействие на физически фактори – облъчване, колебания в температурите.

Сред тях са строители, фармацевти, работници в индустриални предприятия, лекари и медицински сестри, художници.

Това заболяване се съпровожда с образуване на малки мехурчета на кожата, зачервявания и лющене. На развитието на заболяването влияние могат да окажат следните фактори:

  • Запрашеност на помещенията;
  • Контакт със смоли, соли на тежки метали;
  • Въздействие на оцветители, разтворители;
  • Честа травматизация на повърхностни слоеве на кожата.

Също се смята, че при някои хора съществува наследствена предразположеност към развитие на заболяването. В този случай вредните условия на труд способстват за първично проявление на екзема, но не са причина.

Тази форма на заболяването се отличава по продължителното и тежко протичане – болестта не отшумява след прекратяване излагането на вредния фактор.

Псориазис и екзема – каква е разликата

Доста често се налага да се прави диференциация между увреждане на кожата от екзема и от псориазис. Тези 2 заболявания имат доста сходна клинична картина, което значително затруднява поставянето на диагнозата.

Следва да се отчитат и важни фактори, които позволяват да се потвърди наличието на едното или на другото заболяване.

С какво е свързано обострянето

Професионалната екзема се обостря по време на работа и при контакт с вредни химикали.

За псориазис е характерно на практика постоянно протичане, а влошаване на общото състояние може да бъде свързано със стрес, злоупотреба с алкохол.

Изменения на кожата

При псориазис преобладава грубото излющване на горните слоеве на кожата, докато екземата на ръцете се проявява с леко лющене, което е на практика незабележимо.

Също при това заболяване кожата може да е леко навлажнена.

Наличие или липса на увреждане на ноктите

За псориазиса е характерна промяна на цвета и на плътността на ноктите. Те стават жълти и чупливи, самите нокти често се чупят и се разпадат.

При увреждане на кожата от екзема тези изменения липсват.

Как се проявява екзема на ръцете

В 90% от случаите професионалната екзема се развива на ръцете. Това е свързано с факта, че именно ръцете изпълняват голяма част от основната функция.

Най-често страдат пръстите, разстоянията между тях и дланите, по-рядко се засягат предмишниците.

Клиничните проявления на болестта се развиват постепенно: след въздействие на химически и физически фактори на кожата на болния с прозрачно съдържимо.

Този процес се съпровожда със зачервяване, оток на околните тъкани, сърбеж и силно парене.

Лечение на професионална екзема

Кожното заболяване се лекува от дерматолог. За ускоряване на процеса на оздравяване, на първо място е необходима смяна на работата. Професионалната екзема ще прогресира, затова е препоръчително да се сведе до минимум въздействието на вредните фактори.

Впоследствие се назначава медикаментозната терапия: почти всички препарати се нанасят на кожата във вид на мехлеми, гелове, емулсии, което осигурява заздравяването на кожата.

В периода на възстановяване не е препоръчително да се посещават сауни, басейни, а също и да не се взема вана: само лек топъл душ. Лечението се провежда с използване:

  1. Антисептични препарати;
  2. Кортикостероидни средства;
  3. Комбинирани препарати, в състава има кортикостероиди, антибиотици и противогъбични средства.

Немедикаментозното лечение на болестта се основава на спазване на щадяща диета – ограничаване на тестените, мазните, пикантните храни, както и на алкохола.