Има множество причини, поради които жената не може да достигне до оргазъм – неподходящ партньор, неспособност да се отпусне, липса на прелюдия, умора.

Но понякога за получаване на удоволствие пречат и нейните убеждения.

Някои жени се вълнуват много повече от удоволствието на партньора, отколкото тяхното собствено. Себе си поставят на второ място, предполагайки, че сексът е привилегия на мъжете, те са лидери в него и са в правото си да получат удовлетворение първи, а понякога и единствени в двойката. Защо жените толкова се принизяват?

Психолог от Университета Куинсланд Емили Харис и нейните колеги излагат хипотезата, че женската наслада в леглото може да се препятства и от т.нар. „доброволен сексизъм“. Техните изследвания се потвърждават от догадката. В тях взели участие повече от 600 жени.

В първия експеримент психолозите изучавали как всяка от участничките възприема принципите на враждебния и доброжелателния сексизъм. Второ – женската готовност да търси удовлетворение.

Под враждебен сексизъм се подразбира неприкрито презрение към жените. Тук и жените били почти единодушни, те не приемали такова поведение на мъжете и се отнасяли към него изключително негативно.

Но пък т.нар. доброжелателен сексизъм - по-комплексен, с множество нюанси, жените възприемат напълно.

Частично доброжелателният сексизъм се определя от вярата в това, че жените са слабия пол, и се нуждаят от опека от страна на мъжете. От пръв поглед изглежда, че убеждението е полезно само за жените, но не всичко е толкова просто.

Жената, споделяща принципите на доброжелателния сексизъм, вярва, че в леглото партньорът има право на първо място да удовлетвори собствените си потребности.

Емили Харис смята, че доброжелателният сексизъм романтизира вярата, че жените трябва да зависят от мъжете, тоест да предполагат тяхната пасивност в секса включително.

Жените очакват, че техният партньор ще доминира, и вярват, че в леглото той има право пръв да удовлетвори потребностите си. Тези жени възприемат секса като дълг на жената пред мъжа, а не като източник на удоволствие.

Измервайки нивото на сексистките представи, психолозите го сравнили с това колко егоистични изглеждат на жените техните сексуални партньори.

Участниците поставили отметка срещу твърденията – „по време на секс той се интересува само от собственото си удоволствие “ или „мъжете се грижат само за собственото си задоволяване, а не за оргазма за тяхната партньорка“, тоест смятали мъжете за егоисти.

В света на сексизма сексът се възприема от жените като обмен.

Участничките също отговаряли на въпроси за чистотата на своите оргазми и начините за тяхното достигане. Установило се, че жените, които се придържат към доброжелателния сексизъм, често смятат мъжете за егоистични и в резултат на това по-рядко изпитват оргазъм.

Изследването показва колко идеологическите фактори могат косвено да влияят на женската способност за оргазъм, заключава Харис.

Социалният психолог от Университета на Севиля Мерседец Дюран твърди, че в света на доброжелания сексизъм сексът се възприема от жените като бартер.

Ако мъжът се грижи за жената и я пази, тя е длъжна да удовлетворява неговите сексуални потребности, смятат те. Освен това жената не смята за изнасилване, когато мъжът я принуждава да правят секс.

Ако жените поставят желанията си на толкова ниско ниво тогава за какъв оргазъм изобщо може да става дума.

И затова именно представите на жените, дълбоко вкоренени в тяхното съзнание, се превръщат в препятствие пред пълноценния оргазъм.