Според информация на уеб сайта на Българската агенция по безопасност на храните първата нотификация за заразено със салмонела пилешко месо е още от март месец.

Постъпва от Словения в рамките на европейската система за уведомяване за опасни стоки с производител Полша.

Кога се налага възбрана за продажба на заразеното пилешко

Агенцията по безопасност на храните веднага взема мерки въпросното заразено опасно пилешко да не бъде допускано до пазара в рамките на правомощията предвидени по Закона за храните и нормативните актове по прилагането му.

От март 2019 г. до сега са получени множество уведомления в рамките на европейската система за уведомяване за опасни стоки от Агенцията по храните за пилешко, заразено със салмонела от Полша. През последния месец са над 10 и то за партиди на един и същ производител.

Основната причина, поради която не се стига до епидемия от бактериалната инфекция е, тъй като пилешкото се обработва термично, преди да се консумира. Съществува определен риск от заразяване при приготвянето на пилешкото месо и неспазването на правилата за хигиена.

Справка в Националния център за заразни и паразитни болести показва, че към момента наистина има леко повишаване на случаите на салмонелоза в страната. Последните данни, достъпни на сайта на центъра са от 48 седмица на 2019 г. или периода от 25.11 до 01.12.2019 г.

Леко повишаване на заразените със салмонела

През последната седмица, за която има данни, регистрираните нови случаи на инфекция със салмонела са 14, като спрямо предходната седмица са с повече.

И докато в началото на октомври случаите на салмонелоза са по-малко, отколкото през 2018 г., то към края на края на ноември достигат почти 500 от началото на 2019 г.

Разбира се, разликата не е фрапираща, отклонението е съвсем малко.

Най-много нови регистрирани случаи на бактериалната инфекция, която съдържа внесеното от Полша пилешко, е имало в края на август, началото на септември до 30 случаи.

От Агенцията по храните успокояват, че макар и да са внесени над 500 тона пилешко от Полша със салмонела, тъй като се консумира след термична обработка, опасност от заразяване няма или е много малка.

От внесените общо 500 тона заразено пилешко месо от Полша от Агенцията по храните са успели да наложат възбрана на под 110 тона.