Екип учени от Медицинския университет от Станфордския университет успяха да открият биомаркер, с помощта на който може да се определи възрастта на човека.

Изследването е ръководено от професор по неврология и неврологични науки. Учените отдавна знаят, че измерването на определени белтъци в кръвта може да даде информация за здравословното състояние на човек.

Протеини в кръвта показва каква е биологичната ни възраст

Така например, по липопротеините, тоест по холестерола, може да се съди за състоянието на сърдечно-съдовата система.

В кръвта се съдържат няколко стотици различни белтъци, и около 1/3 от тях се променят с възрастта.

Учените решават да наблюдават измененията на тези белтъци, за да разберат какво потенциално полезно те могат да съобщят на учени и лекари.

Изследователите анализирали плазмата – безклетъчната, течна фракция на кръвта – на 4263 души на възраст 18-95 години.

От 3000 белтъци, които се откриват в кръвната плазма, нивата на 1379 от тях варирали значително в зависимост от възрастта на участниците.

С молекулярна селекция учените успяват да разработят алгоритъм, който дава възможност възрастта на донора да се определи по общо 373 протеина.

Учените отбелязват, че има случаи на съществено разминаване между хронологична и физиологична възраст на участниците, които били с генетично обусловено отлично здраве в напреднала възраст.

Какви протеини показват отлично здраве в напреднала възраст

При тези участници нивата на белтъците, по които специалистите определяли възрастта, били пропорционално свързани с резултатите от теста за когнитивни способности и сила на стискане на ръцете.

Резултатите от изследването дават основание да се предполага, че физиологичното стареене не просто протича равномерно, но най-вероятно е с вълнообразна траектория с 3 различни точки на пречупване в жизнения цикъл.

Тези точки на сериозни промени се падат на 34, 60 и 78 години. Оказва се, че в тази възраст нивата на белтъците при някои участници демонстрират значителни изменения, като достигат до максимум.

Според авторите на научния труд тези точки обозначават младост, късна средна възраст и старост в жизнения цикъл на човек.